Nagyvilág

Trump fogta magát és megadta a mobilszámát a világ vezetőinek

Donald Trump amerikai elnök a múlt heti európai tanácskozásain megadta mobiltelefonja közvetlen számát európai vezetőknek – számoltak be amerikai televíziók kedden este meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Az amerikai elnök már korábban is megadta a telefonszámát több politikustársának, például Justin Trudeau kanadai kormányfőnek és Enrique Pena Nieto mexikói elnöknek. Eddig csak Trudeau használta a számot.

Trump a hírek szerint a múlt héten Emmanuel Macron francia államfővel cserélt telefonszámot, és arra biztatta, hogy

nyugodtan hívja csak fel, ha szükségét érzi.

Egyébként Macron szintén megadta közvetlen számát Trumpnak.

Az amerikai televíziók meg nem nevezett forrásokra hivatkozva számoltak be a diplomáciai protokolltól szokatlan és biztonsági kockázatokat is rejtő elnöki gesztusról. Egyúttal szakértőket is megszólaltattak, akik valamennyien azt hangsúlyozták:

a vezetők közötti telefonbeszélgetéseket a munkatársaik hosszasan szoktak előkészíteni, a beszélgetések szuperbiztonságos telefonvonalakon zajlanak, például a Fehér Ház Ovális Irodájából, vagy az elnöki limuzinból.Donald Trump mobiltelefonja annak ellenére sem teljesen biztonságos, hogy a kormányzat bocsátotta a rendelkezésére, és a titkosszolgálat előzetesen mindent megtett, hogy viszonylag biztonságos legyen a vonal.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik