Nagyvilág

Juncker felelősnek érzi magát a tisztességtelen adóversenyért

“Amellett vagyok, hogy az adóversenynek tisztességesnek kell lennie, noha nem mindig volt az” – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament pénzmosással, adóelkerüléssel és az adókijátszással foglalkozó vizsgálóbizottságának keddi ülésén. Juncker szerint luxemburgi miniszterelnöksége idején “elhanyagolták” a tisztességes adóversenyt. Hozzátette, hogy ugyan nem ő hozta létre az adóelkerülés luxemburgi rendszerét, de politikai felelőssége van annak működésében. Juncker úgy nyilatkozott, soha semmilyen ügyletben nem vett részt, egyetlen alkalommal sem tárgyalt adóügyben cégek vezetőivel. Hozzátette: az ilyen ügyeket az adóhatóság tárgyalta, sosem a miniszterek.

Juncker második alkalommal kapott meghívást az uniós parlament adóügyekkel foglalkozó vizsgálóbizottságának meghallgatására, amelyen az Európai Bizottság adócsalás elleni küzdelme mellett az 1995 és 2013 közötti miniszterelnöksége idejére tehető, Luxleaks néven elhíresült Luxemburg és az ott bejegyzett multinacionális vállalatok közötti vitatott adómegállapodásokról hallgatták meg.

Luxemburg az új Kajmán-szigetek, és még sokáig az is marad
A McDonald's évek óta Luxemburgon keresztül szivattyúzza ki a profitját. Hiába indított vizsgálatot az Európai Bizottság, az ország még jó sokáig az "adóoptimalizálók" paradicsoma maradhat.

A LuxLeaks-botrány nem sokkal Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök 2014. novemberi uniós hivatalba lépését követően robbant ki, miután oknyomozó újságírók kiszivárgott iratok alapján feltárták, hogy Juncker miniszterelnöksége alatt a nagyhercegség adóhivatala gyakorlatilag ipari léptékben tette lehetővé multinacionális vállalatok számára, hogy a máshol keletkezett bevételeik után, ténylegesen más országokban fizetendő adójuknak Luxemburgban csak a töredékét kelljen leróniuk.

Juncker az uniós parlament brüsszeli ülésén felszólalásában hangsúlyozta, az Európai Bizottság és a parlament céljai ugyanazok az adóügyeket érintő szabálytalanságok kivizsgálása és az érintettek felelősségre vonása tekintetében. Mivel az eltérő nemzeti adószabályozások nehezítik az uniós szintű igazságszolgáltatást, és torzítják a szabadpiaci versenyt, egységes, igazságos és átlátható adóztatási rendszer kidolgozására van szükség. Szerinte a Panama-botrány rámutatott, hogy a jelenlegei rendszerek nem működnek és számos vállalat él vissza az eltérő szabályrendszerek nyújtotta kiskapukkal Európában és világszerte. Főképpen a multinacionális cégek esetében tapasztalható rendszerszerű visszaélés, amelyek komoly, mintegy 70 milliárd euróra tehető bevételkiesést okoznak az érintett országoknak.

Az Európai Bizottság eltökélt az adóoptimalizáció problémájának megoldása mellett, például idén januárban kötelezővé tette az adóügyi adatok automatikus megosztását. Emellett egy csalás elleni szabályozás kidolgozásán fáradoznak, amelynek lényege, hogy a multinacionális cégeknek tájékoztatási kötelezettségük lenne azon tagállamok hatóságainak, amelyekben tevékenykednek, továbbá lehetővé teszi a polgárok számára is, hogy betekintést nyerjenek a cégek adóügyi működésébe. Az adóügyi egyszerűsítés jegyében kidolgoznak egy közös uniós társasági és vállalati adórendszert, amely tagállami adórendszerek sokszínűségét figyelembe véve teljes mértékben egységesítené a jelenleg nagyban eltérő nemzeti szabályozásokat. Az a cél, hogy egységes vállalkozási adórendszer működjön Európában.

A globális adóügyi problémák megoldásaihoz globális együttműködésre van szükség, amelynek érdekében az Európai Bizottság az egyes országok közötti együttműködést kívánja segíteni és azt, hogy a tagállamok összefogjanak a jó pénzügyi kormányzás jegében a káros adózási gyakorlatok kiszűrése érdekében.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik