Nagyvilág

A kanadai miniszterelnök bocsánatkérést vár Ferenc pápától

A római katolikus egyház is részt vett az őslakosok erőszakos asszimilálásában.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfői vatikáni látogatásán arra kérte Ferenc pápát, hogy kérjen bocsánatot a római katolikus egyház nevében, amely Kanadában olyan iskolarendszert tartott fenn, amely a bennszülött gyerekeket elvette családjuktól, hogy asszimilálja őket a kanadai társadalomban.

Az első ilyen iskolákat az 1880-as években létesítették, az utolsót 1996-ban zárták be. Mintegy 150 ezer bennszülött gyermeket vittek el erőszakkal szüleiktől, és olyan bentlakásos intézményekbe kényszerítették őket, ahol nem beszélhették saját nyelvüket és nem gyakorolhatták kultúrájukat.

Trudeau félórás privát audiencián vett részt Ferenc pápával, amelyről a Vatikán annyit közölt, hogy témája az integráció, a megbékélés, a vallásszabadság és etikai kérdések voltak, de a bocsánatkérést nem említették.

A kanadai Igazság és Megbékélés Bizottsága, amely az ügy feltárását kapta feladatul, kulturális genocídiumnak nevezte az iskolák tevékenységét. A bizottság javasolta a hivatalos bocsánatkérést, a továbblépés részeként. Hasonló bocsánatkérésre már sor került egyebek mellett az anglikán és presbiteriánus egyházak részéről, amelyek szintén részt vettek az intézményrendszer fenntartásában. 2008-ban az akkori kanadai miniszterelnök, Stephen Harper is bocsánatkérő nyilatkozatot adott ki, a történelem szomorú fejezetének nevezve a történteket. (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik