Nagyvilág

A brazil elnök kirendelte a hadsereget a tüntetők ellen

Az államfő korrupciós botránya miatt utcára vonult tiltakozók több minisztériumi épületet is megtámadtak, és összecsaptak a rendőrökkel.

Tízezrek tüntetnek Brazília fővárosában a korrupciós botrányba keveredett államfő, Michel Temer távozását követelve. Az elnök elrendelte a hadsereg bevetését, katonák védik a kormányzati épületeket, miután összecsapások voltak a tiltakozók és a rendőrök közt. Több minisztériumi épület ablakait betörték, a mezőgazdasági tárca épületében tűz ütött ki.

Az összetűzések azzal kezdődtek, hogy a tüntetők megpróbáltak átjutni a hatóságok által felállított kordonon. A rendőrök könnygázt és paprikasprayt is bevetettek. Helyszíni felvételekre hivatkozva az AP hírügynökség azt írja, hogy a katonai rendészek lövéseket adtak le a levegőbe. A közbiztonságért felelős kormányzati szerv azt közölte, hogy ezeket az eseteket kivizsgálják, mert „ilyen eljárást nem alkalmaznak tüntetéseken”.

Az elnök hivatala közölte: azért van szükség a hadsereg kivezényléséhez, mert az erőszak veszélyezteti a köztisztviselők épségét és életét. Hozzátették: ha helyreáll a rend, az államfő visszavonja a rendeletet.

Michel Temert kenőpénz elfogadásával és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolják, de ő tagadja az ellene felhozott vádat, és leszögezte: nem fog lemondani.

A hadsereg bevetése számos döntéshozó számára is elfogadhatatlan – Renan Calheiros szenátor azt mondta, ha a kormány magától nem tud fennmaradni, a fegyveres erők sem lesznek képesek a hatalomban tartani. Romero Juca, az államfő szövetségese viszont azt mondta, Temer elnök azért döntött a katonák bevetése mellett, mert „bűnözők hordái gyújtogatják a minisztériumokat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik