Nagyvilág

Étellopáson kapták a csóró jakuzákat japánban

Bolti lopás miatt tartóztatták le a hírhedt japán bűnszervezet, a Jakuza két tagját Nagoja városában. Az 52, illetve 59 éves gengszterek a főnökük társaságában járták a boltokat, és dinnyét, rizst, halat, valamit félkész ételeket loptak. Összesen 198 darab kifizetetlen termék volt náluk, amikor elkapták őket.

A rendőrségi szóvivő azt nyilatkozta, hogy a két férfi ahhoz a „Kobe Jamagocsi-gumi” nevű csoporthoz tartozik, amelyik 2015-ben vált le a „Jamagocsi-gumiról”, az ország legnagyobb bűnözőszindikátusáról.

A Jakuza a második világháború utáni káoszban indult virágzásnak, az alvilági csoportok milliárdokat szakítottak szerencsejátékokból, kábítószerekből, prostitúcióból, uzsorakölcsönökből, és különböző üzleti bűncselekményekből. Az állam, mint szükséges rosszat, sokáig tolerálta a működésüket, mert az utcákon rendet tartottak, és sok gondot tudtak rekordsebességgel elsimítani.

A Jakuza soha sem volt teljesen törvényen kívüli szervezet, mindig egyfajta szürke zónában működtek, részben nyilvánosan. Minden csoportnak van például főhadiszállása, ahol a tagok a rendőrök szeme láttára járnak ki-be.

A társadalmi megítélésük azonban sokat zuhant az utóbbi időben, és az ország gazdaságának gyengülése is megviselte a szervezetet. Jogszabály tiltja a vállalkozásoknak, hogy a gengszterekkel üzleteljenek, így egy egyszerű bankszámla nyitása, vagy iroda bérlése is problémát jelent a Jakuza tagkai számára. Nem csoda, hogy alig vannak fiatal jelentkezők.

(via ABS CBN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik