Külföld
In this Tuesday, April 17, 2012 photo taken at Portland International Airport, John E. Brennan stands naked after he stripped down while going through a security screening area, as a protest against airport security procedures.   The incident report said Brennan's actions Tuesday evening caused some passengers to cover their eyes and their children's eyes while others looked, laughed and took photos. He later told authorities he flies often and "disrobed as a form of protest against TSA (Transportation Security Administration) screeners he felt were harassing him."  He missed his flight to San Jose, California.  (AP Photo/Brian Reilly) MANDATORY CREDIT

Dühében meztelenkedett a reptéren egy férfi – megbírságolták

24.hu
24.hu

2017. 05. 23. 13:42

Nitrát maradványait mutatta ki a teszt az oregoni John Brennan nadrágján a biztonsági ellenőrzés során, a portlandi nemzetközi repülőterén. Mivel az eredmény akár azt is jelenthette, hogy a férfi korábban robbanóanyaggal került kapcsolatba, az ellenőrzést végzők közölték vele, hogy szigorúbban fogják átvizsgálni a többi utasnál. Át kell mennie például egy szkenneren, ami belát a ruhái alá.

Brennannak semmi kedve sem volt a megalázó vizsgálathoz, de a biztonságiak ragaszkodtak hozzá. A dühödt férfi ekkor elkezdte ledobálni a ruháit, és anyaszült meztelenül állt az őrök elé, hogy akkor már vizsgálják át mindenét alaposan. Bár háromszor is felszólították, hogy öltözzön vissza, ő erre nem volt hajlandó.

Az ellenőrzőpontot lezárták a pucér férfit pedig nagyméretű kukákkal barikádozták körbe a rendőrség kiérkezéséig. Brennant egy órára őrizetbe vették, de aztán amikor kiderült, hogy robbanóanyaghoz semmi köze, útjára engedték.

Az eset még 2012-ben történt. Az ellenőrzőpont körül sokan voltak, ezért rengeteg fotó és videó készült a meztelenül tiltakozó férfiról, amik aztán a közösségi médián keresztül utat találtak maguknak a hírekbe. Brennant megvádolták közszeméremsértéssel. A férfi azonban arra hivatkozott, hogy meztelenkedése valójában demonstráció volt, vagyis a szólásszabadsághoz való jogát gyakorolta, ami miatt nem lehet elítélni.

Az ügy egészen a múlt hétig húzódott, amikor a szövetségi fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy Brennan kirohanásának semmi köze a szólásszabadsághoz. A bíró többek között azzal indokolt, hogy a férfi tetteit csak akkor lehetne demonstrációként értelmezni, ha a környezete számára világos lett volna, hogy miért tiltakozik. A hirtelen felindulásból elkövetett meztelenkedés miatt Brennannak így 500 dolláros (kb. 137 ezer forintos) bírságot kell befizetnie.

(Ars Technica)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.