Nagyvilág

Őrizetbe vettek egy férfit a párizsi merénylettel kapcsolatban

A francia hatóságok őrizetbe vettek egy gyanúsítottat az április 20-án a párizsi Champs-Élysées-n elkövetett - egy rendőr életét követelő - merénylettel kapcsolatban - közölték francia bírósági források kedden

Az őrizetbe vételre még hétfőn, a támadás során használt Kalasnyikov gépkarabély eredetét vizsgáló nyomozás keretében került sor.

A 23 éves férfit ugyanabban a – Párizst északkeletről övező – Seine-Saint-Denis megyében vették őrizetbe, ahonnan Karim Cheurfi, a merénylet elkövetője is származott. Az őrizetbe vételre éppen azt megelőzően került sor, hogy a rendőrség az elkövetkezendő órákban készül kihallgatni Cheurfi családtagjait az üggyel kapcsolatban.

Cheurfi az április 20-ai merényletet három nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt követte el, pont az elnökjelöltek televíziós vitája alatt, egy rendőrt megölt, két továbbit pedig megsebesített.

A merényletet szinte azonnal az Iszlám Állam vállalta magára, habár annak elkövetését a terrorszervezet egy másik személyazonosságú embernek tulajdonította.

Habár Karim Cheurfi korábban többször is ült börtönben rendőrök elleni erőszak miatt, a hatóságok nem tudtak arról, hogy radikális iszlamista lenne, a férfi nem állt a francia titkosszolgálatok megfigyelése alatt sem. A Párizs északkeleti elővárosának Livry-Gargan nevű településéről származó, Chelles-ben lakó férfit február 23-án a rendőrség előállította, mert azzal gyanúsították, hogy rendőröket akart gyilkolni. Bizonyítékok híján azonban másnap elengedték. Március óta terrorellenes nyomozás folyt ellene a nyomozáshoz közel álló források szerint. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik