Nagyvilág

Ingyen osztogatják a kastélyokat Olaszországban

Bár még mindig rengetegen üdülnek Olaszországban, összességében lassul a mediterrán ország turizmusa. A vendégek túlnyomó többsége viszont ugyanazokra a helyre, városokba jár, amik így lassan belefulladnak a túlzsúfoltságba. Erre találta ki megoldásként az állami ingatlankezelő, illetve a kulturális örökségért felelős minisztérium, hogy szétosztanak több mint száz vidéki, történelmi ingatlant, teljesen ingyen.

A projekt lényege, hogy bárki jelentkezhet a 103 tételes listán szereplő kastélyok, udvarházak, fogadók, tornyok bármelyikéért, amennyiben vállalja, hogy restaurálja az épületet és vendéglátóhelyet: éttermet, kocsmát, gyógyfürdőt, hotelt alakít ki benne.

Ingyenes ingatlanok az ország egész területén találhatók, közös tulajdonságuk, hogy mind történelmi túraútvonalak, kerékpárutak mentén állnak. Olyan gyöngyszemek vannak közöttük, mint a Marche régióban álló, XIII. századi Castello di Montefiore, vagy a Rómától nem messze, egy sziklán terpeszkedő, XI. századi Castello di Blera.

Pályázni részletes tervekkel lehet, a nyertesek kilenc évre kapják meg a szóban forgó ingatlan jogait, illetve opciót egy újabb kilencéves hosszabbításra. Egyes esetekben a vállalkozások ötven évre nyerhetik el a jogokat. A kormány elsősorban a negyven évesnél fiatalabbakból álló cégeket támogatná. Ha sikeres lesz, a következő két évben, még kétszáz történelmi épületet vonnak be a programba.

(via The Local)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik