Nagyvilág

A volt cseh államfőt nagyon aggasztja Macron megjelenése

Emmanuel Macron új francia államfő színrelépésével “jelentős minőségi változás” várható az Európai Unióban a szorosabb integráció kérdésében – véli Václav Klaus volt cseh államfő.

Szerinte Emmanuel Macron már nem a kifáradt, elhasználódott európai politikai osztály képviselője, amely csak a régi pozíciók védelmére képes, hanem egy ereje teljében lévő új politikus. Bár Emmanuel Macron lényegében nem mond semmi újat és semmi mást, mint a brüsszeli Európát központosítani kívánók, de “azt nagy erőbedobással és lelkesedéssel mondja” – szögezte le Václav Klaus a konzervatív Lidové Noviny cseh napilapban hétfőn megjelent interjúban.

A volt cseh államfő szerint a csehek nem nagyon örültek Macron választási győzelmének, inkább annak, hogy nem Le Pen lett a francia államfő. Klaus ugyanakkor nemtetszését nyilvánította ki afelett, hogy a politikusok nem reagálnak Macron Kelet- és Közép-Európát bíráló nyilatkozataira. “Én inkább azt látom, hogy kevesen mertek keményen válaszolni Macron Kelet- és Közép-Európát bíráló nyilatkozataira. De ez már régen jellemző a cseh politikára” – jegyezte meg.

Václav Klaus szerint jó lenne, ha Macron megválasztása hozzájárulna a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) szorosabb együttműködéséhez, de ebben nem nagyon hisz. Szerinte nem helytálló azt állítani, hogy a V4-ek igyekeznek önálló csoportként megjelenni az Európai Unióban.

Úgy véli: csak az történt, hogy egy adott pillanatban a négy közép-európai ország közös álláspontot foglalt el a migránsok erőszakos szétosztása kérdésében.

Máskülönben az egyes államok eltérő véleménye a múltban és ma is mindig többségben volt. Szinte sohasem tudtak megegyezni. Macron megválasztása valószínűleg nem fogja erősíteni a V4-en belüli együttműködést

– jelentette ki. “Ezt különösen tőlünk (Csehországtól) nem várom. Minden ellenkező frázis ellenére a Cseh Köztársaság az úgynevezett visegrádi lánc leggyöngébb láncszeme” – szögezte le az interjúban a volt cseh államfő, aki 2013-ig töltötte be a tisztséget.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik