Nagyvilág

Visszafordította a líbiai parti őrség az ötszáz menekültet szállító hajót

A líbiai parti őrség visszaküldött Tripoliba szerdán egy hajót, amelyen csaknem ötszáz menekült zsúfolódott össze. Előtte távozásra szólították fel a Sea-Watch nevű nemzetközi civil mentőszervezet hajóját, amely éppen a fedélzetére akarta venni és Európába szállítani a menekülteket, írja az MTI.

A parti őrség szóvivője elmondta, hogy az incidens 30 kilométerre történt Tripolitól.

A Sea-Watch megpróbálta megakadályozni a munkánkat, fel akarta venni hajójára a migránsokat, mondván, Líbiában nem voltak biztonságban

– jelentette ki, hozzátéve, hogy tűzpárbajt kellett vívniuk embercsempészekkel, de ezzel kapcsolatban nem közölt részleteket, így nem derült ki, hogy az embercsempészekkel mikor és hol találkoztak.

Ruben Neugebauer, a Sea-Watch szóvivője beszámolt arról, hogy szervezetük előzőleg kapott az olasz parti őrségtől egy olyan útbaigazítást, miszerint a líbiai parti őrség “át fogja venni az irányítást” ott, ahol menekülteket készülnek felvenni. Ezért hajójuk megállt, és várta az olasz hatóságok további instrukcióit.

Mindenféle figyelmeztetés nélkül haladtak el közvetlenül a hajónk orra előtt, ami nagyon veszélyes helyzetet teremtett

– mondta Neugebauer.

A líbiai parti őrség szóvivője elmondta, hogy az 500 menekült között mintegy 300 marokkói, 145 bangladesi és 23 tunéziai van.

Ajánlott videó