Nagyvilág

Napokon belül teljesen felszabadulhat Moszul

Kevesebb, mint ezer dzsihadista maradt az iraki városban.

Az iraki biztonsági erők napokra vannak attól, hogy befejezzék azt a hadműveletet, amelynek célja Moszul visszafoglalása az Iszlám Államtól.

Az iraki vezérkari főnök a BBC-nek azt mondta, reményeik szerint a ramadán kezdete, május 26. előtt végső vereséget szenvedek a dzsihadisták. A megmaradt harcosokat egyre kisebb területre szorítják.

Moszult 2014-ben foglalta el az Iszlám Állam, ez volt a kezükön lévő utolsó nagyobb iraki város. Az iraki kormányerők októberben kezdtek hozzá a város visszafoglalásához, az amerikai vezetésű katonai koalíció légi támogatásával. Mostanra kevesebb, mint ezer dzsihadista maradt Moszul északnyugati kerületeiben, 450 ezer civil között megbújva.

Az ENSZ közlése szerint a harcokban több mint nyolcezer civil halt meg vagy sérült meg, de csak azok sorsa ismert, akiket az egészségügyi létesítményekbe szállítottak. Az iraki hadsereg nem közölt adatokat az elesett katonák számáról, de egy amerikai tábornok március végén elárulta, hogy az iraki biztonsági erők 774 tagja vesztette életét, és 4600-an sebesültek meg. Több mint 620 ezer civil elmenekült otthonából, legtöbben közeli menekülttáborokba mentek. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik