Nagyvilág
Sepsiszentgyörgy, 2015. március 10.
Székely zászlók a Székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen az erdélyi Sepsiszentgyörgyön, a Turul téren 2015. március 10-én. Mivel a marosvásárhelyi polgármester megtiltotta a székely vértanúk 1854-es kivégzésének évfordulójára, a Székely szabadság napjára tervezett felvonulást, ezért Székelyföld több településére hirdettek a marosvásárhelyit pótló tiltakozó megmozdulásokat.
MTI Fotó: Henning János

Budapest irányítja az erdélyi magyaroknak szánt pénzeket

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 05. 10. 13:34

2016-ban csak a Bethlen Gábor Alapból (BGA) 60 millió euró támogatást ítéltek meg az erdélyi magyar szervezeteknek – számolta ki az Átlátszó Erdély. Ehhez képest a román kormány évente 4-5 millió eurót folyósít az erdélyi magyarság számára. A lap cikksorozatot készített a támogatások folyósításáról és arra jutott, hogy mind a BGA, mind a magyar kormány, mind az RMDSZ homályos kritériumok alapján, hosszútávú koncepció nélkül dönt a támogatások odaítéléséről. A kedvezményezettek leginkább erdélyi magyar egyházak és civil szervezetek.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan az RMDSZ és Orbán Viktor most szövetségesek, ez azonban nem biztos, hogy mindig így lesz. Ezért fontos az, hogy a magyar kormány az utóbbi években magához ragadta az irányítást a támogatási projektekben. Az RMDSZ a román kormány által folyósított támogatásnak csak a 20-25 százalékát osztja ki nyílt pályázaton, a többi a saját működésére költi. A BGA 2016-ban a legtöbb támogatást, 42,9 millió eurót az Erdélyi Református Egyházkerületnek adta, ezt követte a szintén egyházhoz köthető Sapientia Alapítvány (12,8 millió euró).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.