Nagyvilág

Emmanuel Macron Franciaország új elnöke

A szavazatok 66,06 százalékával győzött a centrista politikus. Donald Trump, Francois Hollande és Angela Merkel is gratulált már neki. 39 évesen ő lesz az ország valaha volt legfiatalabb elnöke. Marine Le Pen a 11 millió begyűjtött vokssal megduplázta apja 2002-es teljesítményét. A Nemzeti Front jelöltje tánccal ünnepelte a vereséget.

A BBC információi szerint Emmanuel Macron a szavazatok 66,06 százalékával Franciaország új elnöke. Le Pen még a vártnál is kevesebb 33,94 százalékkal zárt.

9,8 millió szavazat összeszámlálása után Macron 61,7 százalékkal vezetett, majd ez a szám felkúszott 65 százalék közelébe.

Mit akar Macron?

  • 50 milliárd eurós állami beruházást a munkahelyi képzésre, a megújuló energiaforrásokra való áttérésre, az infrastruktúra és a modernizáció fedezésére.
  • A társasági adó csökkentését 33-ról 25 százalékra.
  • Nagyobb mozgásteret a vállalatoknak a 35 órás munkahétre történő átállásra.
  • A munkanélküliségi ráta 7 százalékra csökkentését a mostani 9,7 százalékról.
  • A szemüvegek, fogsorok és hallókészülékek teljes költségének megtérítését.
  • A 15 év alatti diákok számára megtiltani a mobiltelefonok használatát az iskolákban, a 18 éveseknek pedig moziban, színházban és koncerteken elkölthető egyszeri 500 eurós kulturális támogatást nyújtani.
  • A terrorizmus elleni küzdelem jegyében újabb tízezer rendőrt állítana szolgálatba és 15 ezerrel megnövelné a börtönök férőhelyét.

Le Penre 11 millióan szavaztak, ami így is kétszer annyi, mint amit apja elért 2002-ben. A Nemzeti Front felemelkedése számokban:

A teljes részvétel 74 százalék körül alakult, ami a legkevesebb 1969 óta.

A körülbelül háromszázezer Amerikában élő francia több mint 92 (!) százaléka ikszelt Macronra. Franciaországban volt két falu – a 11 lakosú They-sous-Vaudemont és a 6 lakosú Ornes – ahol mindenki Le Pent akarta elnöknek.

Egy másik érdekes adat: a voksok 12 százaléka volt érvénytelen, ilyen magas arányra pedig korábban sosem volt példa Franciaországban.

Fotó: francia belügyminisztérium

Ez az ábra pedig jól mutatja, hogy milyen fiatal is Macron elnöknek. Konkrétan a legfiatalabb valaha. A piros csík az elnökök átlagéletkorát jelzi.

Fotó: Élysée

A hatalomátvételre jövő héten vasárnap, május 14-én kerül majd sor.

A Louvre-nál  így ünnepelt a Macront támogató tömeg:

Közben nagyjából ötszáz Macron- és Le Pen-ellenes antifasiszta tüntetett Párizs keleti részén. Az agresszívan fellépő demonstrálókat könnygázzal próbálta meg feloszlatni a rendőrség.

Reakciók

Marine Le Pen kampányközpontjában elismerte a vereségét. Szimpatizánsai előtt elmondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a júniusi parlamenti választásokon folytatni fogja a harcot és a Nemzeti Front mélyreható reformját vetítette előre, hogy új politikai erőt építhessenek.

Egyelőre nem tiszta, pontosa mire is gondolhatott, de szakértők szerint valószínűleg a párt feloszlatását és egy új mozgalom felállítását tervezi.

Mint fogalmazott,

hazafias és köztársasági szövetségünk az ellenzék legfőbb ereje lesz az új elnök programjával szemben.

Apropó parlamenti választások, egy friss felmérés szerint csak a választók 39 százaléka akarja, hogy többsége legyen Macronnak. És ha nem lesz neki, akkor tulajdonképpen egy bábú lesz állam élén.

Le Pent egyébként különösebben nem hatotta meg, hogy vesztett, mert alig néhány órával az első exit pollok megjelenése után már a táncparketten bulizgatott.

Macron az AFP-nek előbb röviden úgy értékelt,

ma este új fejezet kezdődött a hosszú történelmünkben. Szeretném, ha a remény és a bizalom újra felfedezhető lenne benne.

Aztán előadta józan és nyugodt győzelmi beszédét is a kampányközpontjában.

A színpadon nagy megtiszteltetésről és hatalmas felelősségről beszélt. Hozzátette, az egész francia néphez szól most, nem csak azokhoz, akik rá szavaztak. Köztársasági üdvözletét küldte Marine Le Pennek.

Megjegyezte, tisztában a francia állampolgárok haragjával, aggodalmával és kétségeivel, amit a szavazataikban ki is fejeztek. Úgy folytatta, megingathatatlan lesz a nép biztonságának védelmében.

Az elkövetkező öt év elsődleges feladatának az emberek félelmeinek csillapítását, Franciaország bizalmának helyreállítását, és a közösségalkotást nevezte, hogy együtt tudjanak megküzdeni a velük szemben fennálló kihívásokkal. 

Harcolni fog a franciákat emésztő megosztottság ellen.

Macron 23 óra előtt ért a Louvre-hoz, ahol több ezres tömeg fogadta őt.

Köszönöm nektek barátaim. Köszönöm, hogy most itt vagytok. Köszönöm, hogy hatalmas bátorsággal harcoltatok hónapokon át ezért az estéért. Franciaország győzött. Nincs rá precedens, amit sikerült elérnünk. Az emberek azt mondták, ez lehetetlen. Köszönöm minden erőfeszítéseteket és sok ember kockázatvállalását.

Le Pen szavazóinak azt üzente, hogy megérti a félelmeiket és aggodalmukat, de a következő években mindent megtesz majd annak érdekében, hogy 2022-ben ne legyen oka rá senkinek, hogy a szélsőségesekre szavazzon.

Ma este Európa és az egész világ ránk figyel. Óriásiak a ránk váró feladatok, aminek megoldásai holnap elkezdődnek. Ide tartozik a francia gazdaság megerősítése, a francia állampolgárok biztonságának védelme. Ez egy hatalmas munka, amit hasonló buzgósággal kell folytatnunk.

Fotó: Europress

Azt is mondta, hogy a feladatok megoldása mindenki részvételét és elkötelezettségét igénylik, az igazság bátorsága kell hozzá. Valódi, erős többséget kell megteremteni, egy többséget a változásért, amire az országnak szüksége van és megérdemel.

Kiemelte, ehhez megvan minden erejük és energiájuk. Nem engednek a félelemnek, a megosztottságnak, a hazugságoknak, a hanyatlásnak és a vereségnek. Macron elmondása szerint tudja, mivel tartozik a népnek, de nem lesz egyszerű megvalósítani.

Elmondom az igazságot. Lelkesedésetek és bátorságotok hajt engem előre. A franciák és a hazánk egységét szeretném látni. Alázattal, erővel és a mottónk nevében szolgállak majd benneteket: szabadság, egyenlőség, testvériség.  És szeretettel. Éljen a köztársaság, éljen Franciaország!

Gratulációk

A leköszönő Francois Hollande Twitter-bejegyzésében azt írta, telefonon gratulált utódjának – aki egyébként korábban két évig gazdasági minisztere volt – és sok sikert kívánt neki az ország vezetésében.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester büszke rá, hogy a fővárosban tízből kilencen Macront választották és csak tíz százalék jutott a szélsőjobbnak.

A külföldi politikai vezetők közül elsőként Theresa May gratulált Macronnak a Downing Street szóvivőjén keresztül.

A miniszterelnök szívből gratulált Macron elnökjelöltnek a választáson aratott sikeréhez. Franciaország az egyik legközelebbi szövetségesünk és várjuk, hogy együtt dolgozhassunk az új elnökkel

Angela Merkel német kancellár az erős, egyesült Európa és a német-francia barátság győzelmének nevezte Macron megválasztását. Az est folyamán telefonon egyeztettek, Macron közölte vele, hogy hamarosan Berlinben találkoznak majd.

Természetesen Donald Trump sem maradhatott ki a sorból, aki elmondása szerint már alig várj a közös munkát.

Hillary Clinton szerint Macron, Franciaország, az Európai Unió és a világ győzelme született.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren üdvözölte a hírt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közösségi oldalán úgy kommentálta az eredményeket, hogy a franciák európai jövő mellett döntöttek.

És a végére hagytuk Luke Skywalkert.

Az egyik legnépszerűbb francia napilap, a Le Figaro holnap címoldala a következőképp néz majd ki holnap:

Előzmények

Ahogyan azt várni lehetett, az elnökválasztás első fordulójából Emmanuel Macron és Marine Le Pen jutott tovább. Kettejük között dől el vasárnap, hogy ki lesz a leköszönő Francois Hollande utódja.

A közvélemény-kutatások szerint egyértelmű volt Macron fölényes győzelme, a felmérések azt mutatták, hogy az En Marche! jelöltje várhatóan a szavazatok 62 százalékával nyer majd. De a Brexit és Donald Trump megválasztása óta tudtuk, hogy a felmérések sok esetben semmit nem érnek. A Nemzeti Front arca egyébként még hitt a meglepetésben és szerinte pártja az ideológiai győzelmet már megszerezte.

Sokan úgy gondolták, hogyha Le Pen ezt megynerte volna, az utcán rendezték volna a választás harmadik körét.

https://twitter.com/MLP_officiel/status/861149208342138880

Délután ötig a választásra jogosultak 65,3 százaléka adta le a voksát. Ez komoly visszaesés az öt évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor ugyanezen időpontig már 71,9 százalékos volt a részvétel.

Macron és Le Pen egyaránt délelőtt szavaztak kijelölt körzetükben, majd visszatértek párizsi kampányközpontjukba, itt várják a végleges eredményeket. Érdekesség, hogy Le Pen több médiumot kitiltott központjából, ezért a Brut, a Rue 89, a Mediapart, a BuzzFeed, a Quotidien, a Street Press, a Les Jours és a Politis újságírói sem tehetik be a lábukat oda. A Le Monde bojkottálja a rendezvényt.

Az urnákat hétkor kezdték el lezárni, a nagyobb városokban viszont egészen nyolcig be lehetett térni a szavazókörökbe. Az első exit pollok is nagyjából ekkorra várhatók.

A Twitteren egyelőre Macron vezetett, a közösségi oldalon vasárnap 17 óráig több mint 78 ezerszer említették a nevét. Le Pen 68 ezernél jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik