Nagyvilág

Bejelentette lemondását a cseh kormány

Adócsalással vádolják helyettesét, aki jelenleg a legnagyobb esélyes, hogy új kormányfő legyen.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata cseh miniszterelnök kedden bejelentette, hogy még a héten benyújtja kormánya lemondását.

Döntését Sobotka azzal indokolta, hogy nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni – írja az MTI.

Mekkora sakkjátszma ez!

Csehországban a menetrend szerint októberben tartanák a választásokat, de így valószínűleg előrehozott választásokat kell kiírnia Miloš Zeman államfőnek. A helyzet azért különleges, mert a 2011-ben saját pártot alapított milliárdos, Babiš nagyon megerősödött, és jelenleg úgy tűnik, az ANO simán megnyerné a választásokat.

Andrej Babiš a Karlovy Vary-i filmfesztiválon: Matej Divizna/Getty Images

A szocdemek visszaestek eléggé, de számolni kell a Magyarországon elképzelhetetlenül erős (jelenleg a 3. legerősebb) kommunistákkal és a jobbközép ODS-szel is. Rajtuk kívül is verseng sok kis párt a képviselőházba kerülésért, szóval az itteni politika jóval szétszabdaltabb.

Sobotka lépése mindenkit meglepett, maga Babiš is ezt hangoztatta első nyilatkozatában. Pedig Sobotka előre próbált menekülni, igyekezett megelőzni a populista, migránsellenes ANO még jobban történő megerősödését. Így a valószínű forgatókönyv most az, hogy az ANO megnyeri a választásokat, de koalíciós kényszerben lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik