Nagyvilág

Megzavarta egy tüntető a havannai felvonulást

Magányos tüntető zavarta meg hétfőn Havannában a szokásos kormánypárti május 1-jei felvonulás kezdetét: az illető egy amerikai lobogót lengetve kirohant a tömegből, és a menet élén futott, amíg a rendőrség le nem gyűrte.

A jelenetet Raúl Castro kubai tábornok-elnök is látta más katonai vezetők és külföldi méltóságok társaságában. A magányos tüntetőt a civil ruhás rendőrök a földre teperték, majd eltüntették szem elől. A több tízezres menet ezután kezdődött meg. Raúl Castro elnöknek ez az utolsó május elsejei ünnepe a hivatalában, mert nyilvánosan megígérte, hogy jövő februárban lemond a tisztségéről.

A varsói felvonuláson a dolgozók összefogására szólítottak fel a szakszervezetek az országot irányító konzervatív kormány ellen. A menetet a lengyel általános szakszervezeti szövetség és a 2015-ben az összes parlamenti helyét elvesztő Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) szervezte. Az SLD részéről Sebastian Wierzbicki azt hangsúlyozta, hogy a baloldalnak nem csak a munkások jogait kell megvédenie, hanem oda kell figyelnie a polgári jogokra és az emberi méltóság tiszteletben tartására is.

Athénban több ezren gyűltek össze a parlamentnél, hogy tiltakozzanak a példátlan megszorító intézkedések ellen, amelyekkel a csődtől akarják megmenteni az országot. A főváros központjában két menetet indítottak, miközben egy szállodában a kormány megbízottjai újabb tárgyalásokat kezdenek a hitelezők képviselőivel a pénzügyi szigor fenntartásáról. A megállapodás a mentőprogram folytatásáról már közel áll, vasárnapra várják a megkötését. Várhatóan benne lesz a nyugdíjak további csökkentése és új adóemelés.

Görögországban hetedik éve tart a pénzügyi válság. A szakszervezetek május 17-re általános sztrájkot hirdettek a legújabb megszorítások ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik