Nagyvilág

Egymást ölték a lázadók Szíriában

Legalább 95-en életüket vesztették a héten Damaszkusz közelében a különféle lázadócsoportok közötti összecsapásokban – mondta el az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, nagy-britanniai székhelyű emigráns szervezet vasárnap az MTI szerint.

A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH tudomása szerint 87 felkelő és 8 civil esett áldozatul a harcoknak.

Az összecsapások pénteken kezdődtek az ellenzékiek egyik fellegvárának számító Kelet-Gútában a térség legfőbb ereje, a Dzsajs al-Iszlám, valamint a Fajlak ar-Rahman és szövetségese, a Dzsabhat Fatah as-Sám (egykori an-Núszra Front) harcosai között. A heves ütközetek vasárnap is folytatódtak, miután mindkét fél megerősítette csapatait.

Tavaly több száz felkelő és civil vesztette életét a szembenálló lázadócsoportok harcaiban Kelet-Gútában.

Az ISIS-nak is odacsaptak

Eközben szíriai milíciák fontos területeket szereztek az Iszlám Állam dzsihadistáinak kezén lévő, stratégiai jelentőségű Tabka közelében. A szélsőségesek így már csak a Szíria legnagyobb duzzasztógátja mellett található település északi részét ellenőrzik – közölte a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki ernyőszervezet az interneten vasárnap.

Az Eufrátesz mellett fekvő Tabka elfoglalása kulcsfontosságú Rakka ostromgyűrűbe zárásához.

Kórházakat bombáztak le

Legalább tizenöt egészségügyi központot bombáztak le áprilisban Szíriában – jelezte a Mentő- és Segélyszervezetek Szövetsége (UOSSM) nevű, szíriai kórházakat fenntartó, párizsi székhelyű civil szervezet.

A szervezet egyik tisztségviselője, Ahmad Dbisz arról tájékoztatott, hogy a megtámadott létesítmények működése ellehetetlenült. Legutóbb szombaton bombázták Kafr Zíta kórházát Hama tartomány északi részén. A légicsapásban az OSDH tudomása szerint heten vesztették életüket, köztük egy önkéntes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik