Nagyvilág
Brüsszel, 2017. március 31.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO-tagállamok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón a szervezet brüsszeli székházában 2017. március 31-én. A tagállamok külügyminiszterei a védelmi kiadások növeléséről és a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyaltak. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Elfogadta a montenegroi parlament, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz

24.hu
24.hu

2017. 04. 28. 16:33

Tizenegy évi csatlakozási tárgyalás után Montenegró a NATO teljes jogú tagjává válhat, a 81 tagú törvényhozás ugyanis 46 igen szavazattal – az összes jelen lévő képviselő támogatásával – elfogadta az ország NATO-csatlakozásáról szóló törvényt pénteken Cetinjében.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint Dusko Markovic miniszterelnök parlamenti felszólalásában történelminek nevezte a döntést. Hozzáfűzte, hogy az európai uniós és a NATO-csatlakozás a béke és a stabilitás biztosítéka, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés alapja.

Az ellenzék bojkottált

A voksolás a várakozások szerint alakult, a 81 képviselőből ugyanis csak 46 szavazatára lehetett számítani, mivel az ellenzék többsége az októberi választások óta bojkottálja a parlament munkáját. Az ülésen az ellenzéki pártok közül csak a szociáldemokraták vettek részt, ők is támogatták a javaslatot.

A parlamenti ülés idején tiltakozók tüntettek az épület előtt, és NATO-zászlót égettek, miközben árulóknak és rablóknak nevezték a kormánypárti képviselőket. A NATO-csatlakozásról egyébként a kormánypártok és az ellenzék véleménye megoszlik. Az ellenzéki politikusok szerint egyrészt nem a parlamentben, hanem népszavazás keretében kellett volna arról dönteni, hogy a balkáni ország csatlakozzon-e az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, másrészt azért is ellenzik a csatlakozást, mert inkább az Oroszországgal fenntartott kapcsolat erősítését szorgalmazzák.

Stratégia

A 650 ezres Adria-parti országnak ugyan csak nagyon kicsi hadserege van, ám stratégiailag kiváló fekvésének köszönhetően a NATO az egész Adriai-tengert a befolyása alatt tarthatja. A tengerparton fekvő országok közül Olaszország, Horvátország és Albánia már a katonai szövetség tagja. Oroszország és az oroszbarát pártok azért is ellenzik a csatlakozást, mert a térség hagyományosan Moszkva befolyása alá esik, és jelenleg is nagyszámú orosz befektetés található az országban. A podgoricai nyugatbarát kormány korábban annak a gyanújának is hangot adott, hogy Oroszország állhat az októberi parlamenti választáson leleplezett puccskísérlet mögött, Moszkva azonban elutasította a vádakat.

A törvény hatályba lépését követően, Montenegró a megerősítésről szóló dokumentumot továbbítja az Egyesült Államoknak mint a csatlakozásról szóló megállapodás felelősének. A megerősítés elfogadásának időpontja egyben Montenegró NATO-csatlakozásának momentuma is.

Montenegró és a NATO között 2006 novemberében kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, Podgorica a nyugati katonai tömb 29. tagja lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Man reclining in bed talking on phone and looking at second smart phone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.