Nagyvilág

Meghalt a fiatal srác, aki azért nem kaphatott új tüdőt, mert marihuánát szívott

Riley Hancey 19 éves volt, amikor hálaadás napján kórházba került. Az orvosok hamar megállapították, hogy egy erős gyulladás miatt összeomlott a tüdeje, így rövid időn belül transzplantációra van szüksége. A fiatal sráctól azonban megtagadta a University of Utah egészségügyi intézménye, hogy felkerülhessen a kórház transzplantációs listájára, mivel az előzetes tesztek során a fiú szervezetében megtalálták a marihuána elsőszámú hatóanyagát, a THC-t.

A család ezután kétségbeesetten kezdte keresni az alternatívákat, mígnem végül a University of Pennsylvanián fogadták őket, ahol Riley felkerülhetett az új szervre várók listájára. A fiú hónapokkal a tüdeje összeomlása után megkapta az új szervet, amelynek a család és támogatók is nagyon örültek. Nem sokkal később azonban Riley állapota romlani kezdett

a teste nem fogadta be az új tüdőt.

Az orvosok sokáig küzdöttek a fiatal életéért, de végül már nem tudtak rajta segíteni. A család a fiú megsegítésére indított adománygyűjtő oldalon jelentette be, hogy Riley múlthéten szombaton meghalt. A bejegyzés szerint a mindössze 20 éves fiú a tüdőtranszplantáció komplikációiba halt bele.

A szülők úgy emlékeznek vissza a gyermekükre, mint egy sportos, mindig vidám tinédzserre, aki imád a szabadban lenni és tehetséges a téli sportokban. Riley édesapja elmondta, hogy a fia épp hálaadáskor szívott el egy füves cigarettát a barátaival, ám a betegségét megelőző egy évben teljesen drogmentesen élt.

A transzplantációs listára való regisztrációt megtagadó University of Utah kórháza nem reagált az esetre, csak annyit mondtak a CBS News-nak, hogy számos szempontot vigyelembe vesznek, mielőtt döntenek arról, kinek adnak helyet a listán, és kinek nem. Elmondásuk szerint ilyenkor mérlegelniük kell a kilökődés veszélyének a lehetőségét is.

Nem adunk helyet olyan embereknek, akik aktívan alkoholizálnak, rendszeresen dohányoznak, vagy drogokat fogyasztanak.

Zárta mondandóját a University of Utah.

Hosszú harcot folytattunk azért, hogy Riley életét megmentsük. Mindent megtettünk azért, hogy legalább lehetősége legyen túlélni ezt a harcot. A szívünkben örökké élni fog.

Zárta mondandóját a fiú családja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik