Nagyvilág
Generated by  IJG JPEG Library

Fizetnének azoknak, akik menekülteket fogadnak be

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 04. 25. 09:45

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Málta új javaslata szerint a tagországok kormányai 60 ezer eurós támogatásban részesülnének minden olyan menedékkérő után, akit az áthelyezési kvótákon felül fogadnak be, és ugyanennyit kellene fizetniük az esetleges elmaradásaik után, közölték diplomáciai források hétfőn.

A névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint a friss javaslattal megoldást akarnak találni az Európát élesen megosztó migrációs válság kérdésére. A cél a dél-európai országok terheinek enyhítése, illetve az, hogy valamilyen formában a keleti tagállamok is kivegyék a részüket a menedékkérők elosztásából.

Málta olyan mechanizmus felállítását javasolja, amely a migrációs nyomás rendkívüli fokozódásakor életbe lépne, és amelynek értelmében a tagállamoknak a méretük, a lakosságuk és a forrásaik arányát tekintetbe véve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket.

A tervezet szerint az uniós országoknak a kvóta rájuk eső részének legalább felét teljesíteniük kellene, a másik felét viszont anyagi vagy más hozzájárulással is kiválthatnák, például úgy, hogy szakértőket küldenek a fokozottan érintett államokba.

A túlteljesítő tagországok 60 ezer eurós támogatásban részesülnének minden olyan menedékkérő után, akit az áthelyezési kvótákon felül fogadnak be, és ugyanennyit kellene fizetniük az alulteljesítőknek az elmaradásuk után.

A máltai kormány szerint a keleti tagországoknak fokozatosan, három év alatt kellene bevezetniük az új mechanizmust, az átmeneti időszakban tovább fejleszthetnék a menekültügyi rendszerüket.

A javaslatot várhatóan szerdán fogják megvitatni az uniós országok képviselői Brüsszelben.

A máltai tervezet egyes elemeiben emlékeztet az Európai Bizottság sokat bírált tavalyi javaslatára, amely sajtójelentések szerint azóta lekerült a napirendről, s amelynek értelmében a tagállamok menekültenként 250 ezer euró “szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg, hogy részt vegyenek a menekültek elosztásában.

(Politico)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. május 8.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kezet fog az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 8-án. Mögöttük Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetõje.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.