Nagyvilág

Vége a türelemnek Észak-Koreával szemben

Ezt üzente az amerikai alelnök, miközben Washington "rendíthetetlen" elkötelezettségét hangsúlyozta Dél-Korea mellett.

Mike Pence egy nappal az újabb, ezúttal sikertelen észak-koreai rakétakísérlet után kereste fel a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet közvetlen szomszédságában található egyik amerikai támaszpontot. Az amerikai alelnök azért ment Dél-Koreába, hogy jelezze az Egyesült Államok szövetségeseinek, Donald Trump kormánya nem fordít hátat az egyre ingatagabb térségnek.

Pence, akinek apja katonaként szolgált a koreai háborúban, dicsérte a Dél-Koreával fenntartott szövetségesi viszonyt, amely a két nép közötti “megbonthatatlan kötelék” tanúbizonysága.

Valamennyi megoldás nyitva marad a célok elérése, és az ország stabilitásának biztosítása érdekében.

Az alelnök közölte, Trump elnök világossá tette, hogy nem fog különleges katonai taktikákról beszélni.

Eddig a stratégiai türelem időszakát éltük, de ennek vége

– mondta a Barack Obama előző elnök alatti amerikai doktrínára utalva és jelezve, hogy Amerika mindig is a békére törekedett, amikor erőt alkalmazott. Előzőleg az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy Washington és szövetségesei, valamint Kína már közösen próbálják kidolgozni a lehetséges válaszlépéseket, amelyekkel megfékezhetnék a tiltott fegyverkísérletek sorát végrehajtó Észak-Koreát.

Trump elnök ugyanakkor az elmúlt hetekben jelezte, hogy az Egyesült Államok szükség esetén kész akár egyedül is kezelni az ügyet.

McMaster főtanácsadó szerint Trump egyelőre nem fontolgat katonai beavatkozást, noha egy atommeghajtású repülőgép-hordozóval az élén az amerikai haditengerészet egy csapásmérő köteléke tart a térségbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik