Nagyvilág

Három nap alatt 8500 menekültet mentettek ki a tengerből

Hétfőn a rossz idő megakadályozta, hogy újabb illegális bevándorlók induljanak el Észak-Afrikából Európa felé a Földközi-tengeren át, de a hétvégén 8500 embert mentettek ki a lélekvesztőkből a különböző segélyszervezetek, jelentette az olasz parti őrség.

A tenger most nagyon háborog Líbia partjai mentén és emiatt jelenleg nem is folyik mentési művelet, közölte hétfőn a parti őrség, amely vállalta az akciók összehangolását.

Péntektől vasárnapig jó idő volt a tengernek ezen szakaszán, emiatt megélénkült az embercsempészek tevékenysége. Több mint hetven mentőakcióra volt szükség ahhoz, hogy összegyűjtsék a bárkákon, csónakokon hánykolódó embereket. Mintegy 8500, az életét kockáztató bevándorlót vettek föl a három nap alatt a parti őrség és civil szervezetek hajói. A kimentettek között sok a gyerek és találtak 13 vízbe fulladt embert is. Az egyikük nyolc éves volt.

Ilyen rövid idő alatt még soha sem volt dolgunk ennyi menekülttel, mondta az egyik szervezet szóvivője.

Egyedül szombaton 33 mentési akció volt, pénteken 19, vasárnap 21, tette hozzá.

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának az összesítése szerint az év eleje óta 27 ezer, főként fekete-afrikai migráns szállt partra Olaszországban, és ebben még nincs benne a most hétvégi 8500 ember. Ez több mint 30 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik