Nagyvilág

Az osztrákok megszakítanák az uniós tárgyalásokat a törökökkel

Vezető osztrák politikusok szerint meg kellene szakítani a harminc éve akadozó uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal a megkérdőjelezhető eredményű vasárnapi népszavazás után.

Azzal, ami tegnap történt, Törökország tagsági próbálkozásai el lettek temetve. Most egy új korszakba lépünk, jelentette ki hétfőn Christian Kern kancellár a sajtónak.

Nyilatkozott a médiának Sebastian Kurz külügyminiszter is, aki szerint “a török népszavazás után a már nem térhetünk vissza a megszokott ügymenethez”.

Becsületesnek kell lennünk az Európai Unió és Törökország viszonyában. Meg kell szakítanunk a belépési tárgyalásokat, és helyette egy jószomszédi megállapodásról kell egyezséget kötni, írta egy Twitter-üzenetben.

A vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak, közölték hétfőn az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttségének vezetői. Ezzel összhangban az államfő jogköreit kiterjesztő alkotmánymódosításról tartott referendum érvénytelenítését kérte a legnagyobb világi ellenzéki török párt.

Törökország 1987. áprilisában nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét, de előtte már negyed évszázada társulási viszony közötte a blokkhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik