Külföld
US President Donald Trump delivers a statement on Syria from the Mar-a-Lago estate in West Palm Beach, Florida, on April 6, 2017.
Trump ordered a massive military strike against a Syria Thursday in retaliation for a chemical weapons attack they blame on President Bashar al-Assad. A US official said 59 precision guided missiles hit Shayrat Airfield in Syria, where Washington believes Tuesday's deadly attack was launched.
 / AFP PHOTO / JIM WATSON

Trump: a NATO már nem idejétmúlt szervezet

24.hu
24.hu

2017. 04. 13. 07:33

Donald Trump amerikai elnök a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel tartott közös sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban szögezte le szerdán, hogy az észak-atlanti szervezetet már nem tartja idejétmúltnak és elavultnak, korábbi álláspontjával ellentétben.

Stoltenberg egynapos látogatást tett az amerikai fővárosban, ahol – miután az arlingtoni nemzeti sírkertben megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját – közös sajtótájékoztatót tartott az amerikai elnökkel. Ezen Trump hangsúlyozta, hogy a jövőben a NATO partnerkapcsolatainak erősítésén dolgozik majd. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a tagországoknak eleget kell tenniük hozzájárulási kötelezettségeiknek.

Az elnök kitért a szíriai helyzetre. Megköszönve, hogy a NATO-tagországok szintén elítélték a szíriai gáztámadást, leszögezte: eljött az ideje, hogy véget vessenek Szíriában a brutális háborúnak, legyőzzék a terroristákat, és lehetővé tegyék a menekülteknek a hazatérést.

Trump bejelentette, hogy nemzetbiztonsági főtanácsadója nemsokára Afganisztánba látogat.

Bevezető nyilatkozatában a NATO főtitkára “kiválónak” és “gyümölcsözőnek” nevezte megbeszéléseit Donald Trumppal, és üdvözölte, hogy az amerikai kormányzat változatlanul elkötelezett Európa biztonsága mellett. Hozzátette: a tagországok már megkezdték védelmi kiadásaik növelését. Hangsúlyozta: egyetértettek az amerikai elnökkel abban, hogy erősíteni kell a terrorizmus elleni közös küzdelmet, és a NATO-nak is többet kell tennie ennek érdekében.

A sajtótájékoztatón a kérdések Szíria mellett elsősorban az amerikai-orosz viszonyra és Oroszország európai szerepére vonatkoztak. Trump elnök hangsúlyozta:

“csodálatos lenne”, ha az Egyesült Államok és a NATO “megtalálná a hangot” Oroszországgal,

mert szerinte ez pillanatnyilag nem így van.

Előfordulhat, hogy minden idők legmélyebb szintjére süllyed a viszonyunk”

– tette hozzá. Elmondta, hogy telefonon kapcsolatban áll a Moszkvában tárgyaló Rex Tillerson külügyminiszterrel, és információi szerint a moszkvai tárgyalások jobban alakultak, mint várták. “Majd meglátjuk, hogyan alakul viszonyunk Putyinnal” – mondta.

Stoltenberg leszögezte: Oroszország nagy és befolyásos állam, Európának és a NATO-nak meg kell találnia a kapcsolatok megfelelő módját.

Szíriáról szólva – kérdésekre válaszolva – az amerikai elnök ismételten kiállt a múlt héten Szíria ellen végrehajtott légicsapások mellett. “Helyesen cselekedtünk” – jelentette ki, s felidézte személyes megrendülését a gáztámadások gyermekáldozatainak láttán. Bassár el-Aszad szíriai elnököt “mészárosnak” nevezte. Kérdésre válaszolva kifejtette: elképzelhető, hogy Oroszország tudott a gáztámadásról, de szerinte “nagyon valószínűtlen” és szeretné is remélni, hogy Moszkvának nem volt előzetesen tudomása erről.

Az amerikai elnök fontosnak tartotta tisztázni azt is: amikor a kínai elnökkel történt találkozója előtt úgy nyilatkozott, hogy ha Kína nem lép érdemben Észak-Korea ügyében, akkor az Egyesült Államok egyedül cselekszik, akkor ezen azt értette, hogy az Egyesült Államok Kína nélkül, de más szövetségeseivel együtt teszi meg ezt.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.