Nagyvilág

400 millió forintot dobtak tavaly a Trevi-kútba

A világ minden tájáról özönlő turisták tavaly 1,4 millió euró (436,7 millió forint) értékben dobáltak be pénzérméket a római Trevi-kútba, amely így nagyobb bevételt hozott, mint az olasz főváros némely nagy múzeuma.

A La Repubblica című lap szerdai beszámolója szerint a világhírű szökőkútból a múlt évben kihalászott fémpénzek együttes értéke 100 ezer euróval (31 millió forint) haladta meg a felújítás előtti esztendő, 2013 bevételét, és több volt, mint például az öt helyszínen működő Római Nemzeti Múzeumé, amely kénytelen volt beérni 1,1 millió euró bevétellel.

A hagyomány szerint háttal a medencének állva kell egy pénzérmét bedobnia a szökőkútba annak, aki biztosra akarja venni, hogy vissza fog még térni az örök városba. A babona évtizedek óta jól jövedelmez Rómának, az önkormányzat dolgozói hetente gyűjtik be a szökőkútba dobált pénzt, amelyet a Karitász katolikus segélyszervezetnek ajánlanak fel.

A Nicolo Salvi (1697-1751) olasz szobrász tervezte barokk remekmű különösen nagy számban vonzza az érdeklődőket azóta, hogy két évig tartó felújítás eredményeként régi fényében, az alakokat még jobban kiemelő megvilágításban ragyogott fel 2015 novemberében. A restaurálás 2 millió euró költségét a Fendi divatház finanszírozta.

Évi hárommillió látogatóval a világ egyik legnépszerűbb műemléke a szökőkút, amelyet nem utolsó sorban Federico Fellini Édes élet című filmje – és benne a medencében éjszaka megmártózó Anita Ekberg – tett világhírűvé.

(MTI, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik