Nagyvilág
Dzsezkazgan, 2017. április 10.
A Szojuz MS-02 orosz ûrhajó ejtõernyõvel fékezett leszállóegysége földet ér a kazahsztáni Dzsezkazgan város közelében 2017. április 10-én. A Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásról visszatérõ Shane Kimbrough amerikai, valamint Szergej Rizsikov és Andrej Boriszenko orosz ûrhajósok csaknem hat hónapot töltöttek a világûrben.   (MTI/EPA pool/Kirill Kudrjavcev)

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás három űrhajósa

24.hu
24.hu

2017. 04. 10. 15:13

Földet ért hétfőn Kazahsztánban a Szojuz MSz-02 űrhajó leszállóegysége, fedélzetén Andrej Boriszenko és Szergej Rizsikov orosz, valamint Shane Kimbrough amerikai űrhajósokkal – közölte a Moszkva melletti koroljovi repülésirányítási központ.

Az űrhajó parancsnokának jelentése szerint a legénység közérzete jó.

Kimbrough parancsnok, valamint Rizsikov és Boriszenko fedélzeti mérnökök október 19-én érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Dzsezkazgan, 2017. április 10.
A Szojuz MS-02 orosz ûrhajó ejtõernyõvel fékezett leszállóegysége földet ér a kazahsztáni Dzsezkazgan város közelében 2017. április 10-én. A Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásról visszatérõ Shane Kimbrough amerikai, valamint Szergej Rizsikov és Andrej Boriszenko orosz ûrhajósok csaknem hat hónapot töltöttek a világûrben.  (MTI/EPA pool/Kirill Kudrjavcev)
Fotó: MTI

Az ISS-en jelenleg Oleg Novickij orosz, Peggy Whitson amerikai és Thomas Pesquet francia űrhajós, az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa tartózkodik. A 49 éves Kimbrough, aki 2008-ban 16 napot töltött az Endeavour amerikai űrsikló fedélzetén, az indulás előtt egy nappal adta át az űrállomás parancsnokságát Whitsonnak, akinek a tartózkodását a múlt héten hosszabbították meg három hónappal, így szeptemberig marad az ISS-en.

Whitsonnak ez a harmadik hosszú távú tartózkodása az űrállomáson, és április 24-én ő lesz a világűrben összesen legtöbb időt töltött amerikai asztronauta. Ezen a napon dönti meg Jeff Williams 534 napos eddigi rekordját. Az ötvenhét éves Whitson máris világrekorder:

ő a legtöbb űrsétát tett űrhajósnő.

Dzsezkazgan, 2017. április 10.
A Szojuz MS-02 orosz ûrhajó ejtõernyõvel fékezett leszállóegysége földet ér a kazahsztáni Dzsezkazgan város közelében 2017. április 10-én. A Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásról visszatérõ Shane Kimbrough amerikai, valamint Szergej Rizsikov és Andrej Boriszenko orosz ûrhajósok csaknem hat hónapot töltöttek a világûrben. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls)
Fotó: MTI

Whitson, Novickij és Pesquet a tervek Jack Fischer amerikai és Fjodor Jurcsihin orosz űrhajós érkezéséig működteti az űrállomást, akik a tervek szerint április 20-án indítanak a kazahsztáni Bajkonurból.

Kimbrough parancsnoksága alatt a legénység folytatta az űrállomás laboratóriumában megkezdett több száz biológiai, biotechnológiai, fizikai és földtudományi kísérletet.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reka Bucsi speaks to the audience after being awarded the Audi Short Film Award during the awards ceremony of the 68th edition of the Berlinale film festival on February 24, 2018 in Berlin. / AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.