Nagyvilág

Volt már terrortámadás ebben a svéd utcában

Tímea is a munkahelyén ragadt és rengeteg rendőrt lát az utcákon. Szokatlan szolidaritási mozgalom indult be szerinte a megtámadott városban.

Három ember is meghalhatott Stockholmban, ahol egy elkövető egy ellopott teherautóval végigszáguldott egy sétálóutcán. A belvárost lezárták, az viszont rejtély, elfogták-e a tettest.

Beszélni tudtunk Ocskai Tímeával, aki szintén a gázolástól 3 kilométerre lévő munkahelyén ragadt a leállított közlekedés miatt. Rengeteg a rendőr szerinte a városban, “itt is látni rendőröket az ablakból”.

Még nem tudom, hogy jutok haza, mert korlátozták a tömegközlekedést: lezárták a metrót és a vonatforgalom is szünetel Stockholmban.

Tímea szerint

nem lehetett teljesen váratlan a mai eseménysorozat, mert 2010-ben egy öngyilkos merénylő pont ugyanabban a bevásárlóutcában robbantotta fel magát (más akkor nem sérült meg), azóta a terrorkészültség emelt szintű is volt az országban.

Ocskai Tímea amúgy a médiából tudta meg, mi történt, a telefonjára kapott értesítést róla. Szerinte

elég stratégiai pontot választottak a támadásra, ott találkozik a turisták útja a munkába ingázókéval. A kék, a piros és a zöld metró is ott találkozik, illetve a vonatok és buszok is megállnak itt.

Amúgy szerinte hasonló reakció várható, mint legutóbb Londonban: gyász, aztán megy tovább az élet. Az emberek segítőkészek, felajánlják az otthonukat, fekvőhelyet és ételt annak, aki nem tud most hazajutni (az #openstockholm hashtag alatt). Márpedig ők sokan vannak a belváros lezárása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik