Nagyvilág

Medvegyev: Trump kész elmenni a harc határáig is

Donald Trump amerikai elnök megmutatta, hogy kész akár az Oroszországgal való harci összeütközés határán is küzdeni a damaszkuszi kormánnyal – írta pénteki Facebook-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Medvegyev szerint a Trump-kormány ahelyett, hogy a közös harcra törekedne a fő ellenség, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, ahogyan azt meghirdette, “bebizonyította, hogy vehemens küzdelmet folytat majd Szíria törvényes kormánya ellen”. Mint írta, az új amerikai vezetés ezt a nemzetközi jog normáival ellentétesen, az ENSZ jóváhagyása nélkül, valamint az amerikai belső eljárások megszegésével teszi, amelyek előírják számára, hogy előzetesen értesítse a kongresszust, ha olyan katonai műveletre szánja el magát, amely nem áll összefüggésben az Egyesült Államok ellen elkövetett támadással.

Hozzátette, hogy ezt “az Oroszországgal való harci összeütközések határán” teszi. Megállapította, hogy az amerikai hatalmi gépezetnek mindössze két és fél hónapjába tellett, hogy “megtörje” Trump által a választási kampány idején képviselt politikai vonalat.

Az orosz kormányfő arra a következtetésre jutott, hogy a Szíriára mért katonai csapással a Trump-adminisztráció

bebizonyította saját önállótlanságát, és rendkívüli függőségét attól a washingtoni elittől, amelyet az új elnök élesen bírált beiktatási beszédében.

A nap folyamán korábban Vlagyimir Putyin elnök a Szíria elleni amerikai rakétacsapást egy szuverén ország elleni, a nemzetközi jog megsértésével és kitalált indok alapján végrehajtott agressziónak nevezte. Putyin szerint a történtek egyaránt ártanak az orosz-amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik