Nagyvilág

Önmagát puccsolhatta meg a venezuelai elnök

Hatalmi ágak szétválasztása? Ugyanmár! - gondolhatta Nicolas Maduro elnök, így hát a Legfelsőbb Bíróság magához ragadta a parlament jogköreit.

Eddig is feszült volt a helyzet Venezuelában, miután a már meghalt Hugo Chavez elnök által erőltetett szocializmus bedőlt és kvázi hiánygazdaság alakult ki az országban. A parlamenti választást ennek megfelelően az ellenzék nagy fölénnyel megnyerte, azóta megy a kötélhúzás a parlament és Chavez örökségének továbbvivője, Nicolas Maduro elnök között.

Ezt a gordiuszi csomót durván átvágta most a Legfelsőbb Bíróság, ami feloszlatta a Nemzetgyűlést (a parlament neve itt) és átvette a törvényhozó jogokat. Mindezt arra hivatkozva tették, hogy a 2015-ös választások alatt tapasztalt szabálytalanságok miatt három képviselő eljárást indíttatott.

A helyzet tehát feszült, az Amerikai Államok Szervezete (OAS) közleményt adott ki, miszerint a döntés az utolsó csapás a demokráciára. Luis Almagro OAS-elnök nagyon kemény kifejezést használva közölte: Maduro elnök kormánya önmagát puccsolta meg. A brazil külügy is kijelentette, a hatalmi ágak szétválasztását sérti a bírósági döntés. Más latin-amerikai országok is tiltakoztak az Egyesült Államokkal egyetemben.

Peru odáig ment, hogy visszahívta caracasi nagykövetét, mondván Venezuelában nincs többé demokrácia.

A venezuelai ellenzék természetesen diktátornak kiáltotta ki Madurót, miközben Maduro és csapata egy nemzetközi jobboldali összeesküvést kiált, valamint hogy az OAS az amerikai imperialisták szervezete.

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik