Nagyvilág

Legalább mindig jó férj voltam – mondta a legdurvább orosz sorozatgyilkos

Mintaférj volt, és a munkahelyén is kiválóan teljesített – ezzel mentegette magát Mihail Popkov, a Vérfarkas néven hírhedtté vált sorozatgyilkos, aki 82 nőt mészárolt le 1992 és 2010 között, a szibériai Irkutszkban. Mindez egy kihallgatási jegyzőkönyvből derült ki, amit állótag kiszivárgottak a Komszomolszkaja Pravdának.

„Családom volt. A feleségem és a lányom jó férjnek és apának ismertek, ami meg is felel a valóságnak. A rendőrségénél szolgáltam, és mindig csak pozitív visszajelzést kaptam a munkámmal kapcsolatban.

Soha nem tekintettem úgy magamra, mint akinek mentális problémái vannak. Míg dolgoztam, rendszeresen kellett megjelennem az egészségügyi bizottság előtt, és ők mindig egészségesnek találtak.

Kettős életem volt. Az egyikben átlagember voltam, a másikban gyilkos.”

A most 53 éves Popkov küldetéstudattal kezdett gyilkolni. Azt mondja, meg akarta tisztítani a város utcáit a prostituáltaktól. Azokra a nőkre a vadászott: „akiket nem kísértek férfiak, akik céltalanul mászkáltak éjjel az utcán, akik felelőtlenek voltak, nem féltek szóba elegyedni velem, és beülni az autómba, hogy elinduljunk egy kis kalandot keresni. Nem mindegyikükből lett áldozat, de akik nem megfelelően viselkedtek, felébresztették bennem a vágyat, hogy megbüntessem őket.”

A férfi rendőrautóval szedte fel az áldozatait, elhagyatott területekre vitte őket, ahol megerőszakolta, majd meggyilkolta őket.  A gyilkos fegyverek legtöbbjét is rendőrség raktárában, az elkobzott eszközök közül válogatta.

„Mindig alakalomszerűen választottam fegyvert, soha nem készültem fel előre. Soha nem használtam kötelet a fojtáshoz, és nem öltem lőfegyverrel sem. Bármi megtette, ami kezem ügyébe akadt: kés, fejsze, vagy ütő.”

A gyilkos mesélt egy esetről, amikor megölte a lánya egyik tanárnőjét, majd később pénzt adott az áldozat temetésére, amire gyűjtést rendeztek az iskolában. Egy másik esetben, 2000-ben kis híján lebukott egy kettős gyilkosság után, mert a helyszínen felejtett egy apróságot, amiből a nyomozók rögtön tudták volna, hogy a saját házuk táján kell keresniük a tettest. Visszasietett a helyszínre, hogy elvigye a tárgyat, mielőtt a kollégák megtalálják. Rémülten vette észre, hogy az egyik nő még lélegzik. Egy ásóval fejezte be munkát.

Fotó: Youtube

Popkovot 2012-ben kapták el. A sorozatgyilkos szerint ez soha sem történt volna meg, ha nem kerülnek képbe a DNS-bizonyítékok: „Nem értek hozzá, én egy másik században születtem. De ha nincs a modern technológia, mi most nem beszélgetünk itt.”

A férfi először 22 gyilkosságot ismert el, és azt vallotta, hogy 2000-ben felhagyott az öldökléssel, miután az egyik áldozatától kapott nemi betegség miatt impotenssé vált. A rendőrök azonban folytatták a nyomozást, és kiderítették, hogy Popkov ezután még majd egy évtizeden át aktív maradt.

A 22 gyilkosságért már elítélt férfit, 2015-ben még 60 gyilkossággal vádolták meg. Elképzelhető azonban, hogy ez még mindig kevesebb, mint a férfi áldozatainak valós száma. A nyomozók azt gyanítják, hogy előbukkanhatnak még áldozatok maradványai az irkutszki régión kívül is, Popkov ugyanis nagyon sokat utazgatott, miután visszavonult a szolgálatból. Mindez azonban egyelőre csak gyanú.

Felesége, az 51 éves Elena, és lánya, a 30 éves Ekaterina tényleg úgy gondolják, hogy Popkov mintaférj, és mintaapa volt, és egy szót sem hisznek el a gyilkosságokból. Ekaterina, az apja 2012-es letartóztatásakor beleásta magát a kriminológiába, hogy bebizonyítsa, egyáltalán nem illik Popkovra egy mániákus sorozatgyilkos jelleme. Mostanában azonban már kezdi elhinni, hogy minden igaz lehet. Legutóbb azt mondta, nem látta az apját, mióta 2015-ben újra megvádolták, de szeretne vele hamarosan találkozni, a szemébe nézni, és tőle megtudni a teljes igazságot.

(via The Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik