Nagyvilág

Magánutakra járt a kormánygéppel a szlovák elnök

Azt mondta: ő a nap 24 órájában államfő, ezért nincs különbség a privát és szolgálati útjai közt.

Több mint háromszáz magánjellegű repülőúton vett részt a kormányrepülőgéppel Andrej Kiska szlovák államfő az elmúlt több mint két évben, ami közel nyolcszázezer eurójába került a szlovákiai adófizetőknek a belügyminiszter szerint. Robert Kalinák erről a pozsonyi törvényhozásban beszélt szerdán.

A legfőbb szlovák közjogi méltóságok, köztük Andrej Kiska államfő magán repülőútjairól képviselői kérésre válaszolva beszélt Kalinák, az indítványt jegyző képviselő a témával kapcsolatban megjelent sajtóhírekre hivatkozva kért beszámolót a belügyi tárca által üzemeltetett kormánygépek útjairól.

Kalinák beszámolójából egyebek mellett kiderült, hogy a szlovák kormányrepülőgépek által a vizsgált időszakban megtett 880 út több mint felét Kiska vette igénybe, az esetek csaknem háromnegyed részében privát utazások céljára. A szlovák elnök repülőútjainak száma csaknem háromszorosa volt a kormányfőének. Robert Fico miniszterelnök mindössze négy alkalommal használta magánútra a kormánygépeket, ezen utak közel tízezer eurós (mintegy 3 millió forint) költségét ki is fizette – mondta Kalinák, hozzátéve, hogy Kiska átlagban havonta csaknem 10 millió forintnyi összeget utazott el magáncélra állami költségen.

A beszámoló szerint az elnök magánútjai között több olyan is akadt, amikor az állami gépet szülővárosából, Poprádról Kassára utazva vette igénybe, miközben a két város csak száztíz kilométerre van egymástól.

Kiska úgy reagált: mivel az államfő a nap 24 órájában államfő, ezért nincs különbség magán és szolgálati útjai között. Azt is állította, hogy a belügyminiszter hazudik, sőt állítólag a miniszter kérte őt, hogy használja a kormánygépet.

Andrej Kiska és Robert Fico kormánya között az államfő három évvel ezelőtti megválasztása óta egyre erősebb a politikai szembenállás. Ez az utóbbi hónapokban még tovább erősödött, főként miután a többnyire csak protokolláris és jelképes jogkörökkel rendelkező államfő kül- és belpolitikai nyilatkozatai egyre gyakoribbá váltak. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik