Nagyvilág

Az évtized vihara tombol Ausztráliában – videó

A Debbie nevű vihar 260 kilométeres széllel érte el a kontinens partjait. 40 éve nem evakuáltak annyi embert, mint most Ausztráliában.

A Debbie névre keresztelt ciklon 260 kilométeres széllökésekkel érte el Ausztrália északkeleti partvidékét kedden, helyi idő szerint dél körül. Proserpine városában egy ember súlyosan megsérült, amikor rádőlt egy fal. Queensland állam miniszterelnöke, Annastacia Palazszczuk viharkárokra, újabb sérültekre, sőt halottakra számít.

Erre fel kell készülnünk

– mondta Ian Stewart rendőrfőkapitány.

A vihar komoly károkat okozott a térség épületeiben, tetőket tépett le, fákat döntött ki. Van olyan lakos, akinek a háza ugyan épen maradt, de a vihar elvitte az udvaráról a hűtőgépét és a grillezőjét.

Jelentések szerint a vihar „pokoli félelmetes”, a levegőben „mindenféle szemét” röpköd, egy nyaraló, Peter Langtree ahhoz hasonlította az élményt, mintha

egy felszállásra készülő Boeing 747-es utasszállító mellett állna az ember.

A hatóságok több ezer embert szólítottak fel lakóhelyük elhagyására, ekkora evakuálásra 1974 óta nem volt példa Ausztráliában, amikor a Tracy nevű ciklon tombolt Darwin városában. Azt ugyanakkor a hatóságok nem tudják, hányan tettek eleget a felszólításnak, és hányan maradtak otthonaikban. Queensland államot 2011 óta nem érte olyan erős vihar, mint a Debbie.

(Reuters, Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik