Nagyvilág

Már ötvenen rendeltek digitális sírkövet

Csaknem egymillió forintért akár videókat is lejátszik az elhunytról.

A digitális sírkő sokkal több információt tartalmaz, mint a klasszikus, amelyen legtöbbször csak az elhunyt neve, születése, elhalálozása dátuma szerepel. A maribori temetkezési vállalat a helyi műszaki egyetemmel közösen dolgozott a digitális sírkövön, amelynek képernyője formájában és méretében egy márvány sírkőre hasonlít. Azon csak a megboldogult alapvető adatai láthatók.

Ha valaki megközelíti a síremléket, a mozgásérzékelők aktiválják a szerkezetet, amely levetíti a benne tárolt digitális információkat, amelyet még maga az elhunyt vagy halála után családtagjai töltöttek fel.

A helyi temetőben felállított prototípus napelemmel működik. Külső mechanikus hatások okozta károknak is ellenáll a lapja, amely számos információ bemutatására alkalmas az elhunytról (videó, fénykép és szöveg). Azok folyamatosan váltakozhatnak.

A temetkezési vállalat képviselője a szlovén közszolgálati tévének azt mondta, terméküket európai és észak-amerikai piacra szánják. A digitális sírkő 3000 euróba (929 ezer forintba) kerül. Eddig már ötven megrendelést kaptak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik