Nagyvilág

Talán sosem derül ki, miért kattant be a londoni merénylő

Khalid Masood egyedül hajtotta végre a londoni Westminsterben akcióját, és nincs olyan információ vagy titkosszolgálati adat, amely alátámasztaná, hogy további támadásoktól kellene tartani – jelentette be szombaton a brit rendőrség.

Neil Basu, a Scotland Yard egyik magas rangú vezetője szerint az is elképzelhető, hogy soha nem derül ki, pontosan miért gyilkolt Masood.

A férfi szerda délután a brit parlament közelében hajtott autójával a gyalogosok közé, majd kiszállva kést rántott, és több embert megszúrt. Négyen meghaltak, 50-en megsérültek mielőtt a rendőrök lelőtték Khalid Masoodot.

A rendőrség szerint az egész akció 82 másodpercig tartott.

Neil Basu a BBC-nek azt mondta, annak ellenére, hogy – úgy tűnik – magányos elkövetőről van szó, továbbra is vizsgálják a merénylet hátterét, hogy megnyugtathassák London lakosságát, a túlélőket és az áldozatok családjait. A hatóságok célja, hogy tisztázzák, mennyiben inspirálta az elkövetőt az iszlámista terrorpropaganda, esetleg mások bátorították vagy irányították őt.

A londoni merénylet után összesen 11 embert vettek őrizetbe, azonban közülük kilencet rövid idő után szabadon engedtek. Egy 58 éves birminghami férfi és egy 32 éves manchesteri nő maradt továbbra is előzetes letartóztatásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik