Nagyvilág

Rengetegen tüntettek a korrupt Putyinék ellen

Medvegyev kacsáknak épít házat, tombol a korrupció, ezért tüntettek Oroszország több nagyvárosában. A rendőrök sok embert elvittek, így Alekszej Navalnij ellenzéki politikust is.

Rég volt ilyesmi Oroszországban: ezrek vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a mindent átszövő korrupció, és a szintén korrupt kormányfő, Dmitrij Medvegyev ellen. Moszkva mellett más nagyvárosokban is voltak – többnyire nem engedélyezett – demonstrációk, így Szentpéterváron, Vlagyivosztokban, Novoszibirszkben és Tomszkban is.

A rendőrség nagy erőkkel vonult utcára, tüntetők sokaságát vették őrizetbe. A tüntetők változatos szidalmakat kiabáltak, többek között ezeket:

Le Putyinnal! Putyin nélküli Oroszországot! Putyin egy tolvaj!

Tudósítók szerint a 2011-12-es kormányellenes tüntetések óta nem voltak ekkora hasonló megmozdulások az országban. A fő moszkvai tüntetésen őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki politikust is, egyből azután, hogy megérkezett a tüntetésre. A tiltakozók egy ideig nem engedték elmenni a Navalnijt szállító rendőrségi kisbuszt.

Opposition supporters take part in an unauthorised anti-corruption rally in central Moscow on March 26, 2017.
Thousands of Russians protested on March 26 across the country to protest corruption, in rallies called by opposition leader Alexei Navalny. Navalny called the demonstrations after publishing a detailed report this month accusing Prime Minister Dmitry Medvedev of controlling a property empire through a shadowy network of non-profit organisations. / AFP PHOTO / Alexander UTKIN

Navalnij nem sokkal később a Twitteren jelezte, hogy jól van, a tüntetők csak vonuljanak tovább a Tverszkaja úton és tiltakozzanak a korrupció ellen.

Moszkvában végül megtöltötték a tüntetők a Puskin teret, többen felmásztak a költő szobrára is. 7-8000 fő lehetett jelen itt a becslések szerint. Csak Moszkvában 130 tüntetőt vittek el a rendőrök. Az állami tévécsatornák nem számoltak be a tiltakozásokról.

A tüntetés fő apropója tehát Medvegyev fura meggazdagodása volt. Fura azért, mert elnöki, majd miniszterelnöki fizetéséből nem telhetett volna neki Navalnij szerint a villákra, jachtokra és szőlőbirtokokra, amiket tulajdonol. Az egyik háza mellett egy kis házikót is épített amúgy egy kacsának, ezért sok tüntető sárga gumikacsákat is vitt a demonstrációra.

(BBC News; kiemelt kép: AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV) 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik