Nagyvilág

Megdöbbentő, mennyi szerb nem akar belépni a NATO-ba

24.hu
24.hu

2017. 03. 24. 18:47

A lakosság 84 százaléka ellenzi, hogy Szerbia csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), míg csupán 11 százaléka támogatná ezt a lépést – derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet pénteken, a NATO Szerbia elleni légicsapásai kezdetének 18. évfordulóján ismertették Belgrádban.

A kérdésben a megkérdezettek többségének határozott véleménye volt, csupán 5 százalékuk volt bizonytalan.  Az 1204 fő megkérdezésével március 10-17. között felmérés eredménye arra is rámutatott, hogy a válaszadók mindössze egyötöde szerint lenne hasznos, ha az ország csatlakozna a NATO-hoz, míg 70 százalékuk szerint ebből semmilyen haszon nem származna.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a légicsapások 18. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen azt mondta, Szerbia soha nem csatlakozik sem a NATO-hoz, sem más katonai tömbhöz, mindazonáltal szeretné mindenkivel fenntartani a jó kapcsolatot.

A NATO 1999-ben 78 napon át tartó légicsapásokkal kényszerítette arra Jugoszláviát, hogy leállítsa a vérontást az ország túlnyomó többségében albánok lakta akkori déli tartományában, Koszovóban, így nem meglepő, hogy az utóbbi évek közvélemény-kutatásai szerint Szerbia lakossága ellenzi hazája belépését a katonai tömbbe.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.