Nagyvilág

30 cégre és emberre szabott ki szankciókat az amerikai kormány

Az Egyesült Államok 30 külföldi vállalatra és személyre vetett ki szankciókat, mert segítették az iráni és az észak-koreai fegyverkezési programot. Az amerikai külügyminisztérium közleményben jelentette be a döntést, de azt egyelőre nem ismertette, hogy milyen szankciókról van szó.

A közlemény szerint 11 személyt és vállalatot Kínában, Észak-Koreában és az Egyesült Arab Emirátusokban sújtanak szankciókkal, mert technológiát adtak át Teheránnak a ballisztikusrakéta-programja fejlesztéséhez. További 19 személyt vagy jogi személyt pedig az Iránra, Észak-Koreára és Szíriára érvényes nonproliferációs törvény megsértése miatt büntetnek.

Az Egyesült Államok 1999 óta Iránra, 2005 óta Szíriára és 2006.januárja óta Észak-Koreára léptette érvénybe az úgynevezett onproliferációs törvényt, amelynek értelmében szankciókkal sújtható minden külföldi magán, illetve jogi személy, magán- és állami vállalat, aki vagy amely bármiféle módon segíti az említett országok fegyverkezési programját. Az amerikai külügyminisztériumban külön részleg foglalkozik ennek ellenőrzésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik