Nagyvilág

Macska-egér harcot vív Theresa May a skótokkal

A függetlenségi népszavazást csak abban az esetben írhatják ki, ha a brit parlament jóváhagyja amire minimális az esély, Nicola Sturgeon skót miniszterelnöknek túl gyenge lapokat osztottak.

Még nem jött el az ideje a második skót függetlenségi népszavazásnak

– mondta Theresa May brit miniszterelnök csütörtökön.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hiába tehetséges politikus, alapvetően gyenge lapokkal játszik: a brit parlament beleegyezése nélkül nem írhat ki referendumot az országban semmiről. Még ráijesztenie sem sikerült May-re, aki – egy hét csúszással ugyan, de –  bejelentette, jövő szerdán indítja el hivatalosan a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával.

May reakciója számos kérdést felvetett a Skót Nemzeti Párt hétvégi tavaszi konferenciáján Aberdeenben. Mindenki tudni akarta, ha most nem, akkor mikor lehet népszavazás és mi történik, ha May végül nemet mond rá. Sturgeon sem tudott konkrétumokkal szolgálni.

Mint fogalmazott, a referendumot 2018 őszén, vagy légkésőbb 2019 márciusában tartanák meg nem sokkal azután, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

Ezzel tulajdonképpen elismerte, hogy Skócia kilép majd az EU-ból és a népszavazás igazi kérdése az lesz, hogy visszalépjen-e.

Nem akart nagy hangsúlyt fektetni erre, mert tudja: a függetlenséget pártolók negyede az uniótól való elszakadás mellett voksolt tavaly. A Skót Nemzeti Párt hivatalos álláspontja tehát az, hogy Skócia inkább Norvégia példáját követné: az egységes piacon, de az EU-n kívül mozogna.

Sturgeon azt próbálta sugallni, hogy Theresa May akadályozza a skótok akaratát, pedig a Skót Nemzeti Párt sem azonnali referendumot akar. Sőt, Sturgeon szóvivője egy alkalommal elmondta, a skót parlamenti választásokig, egészen 2021 májusáig kivárnának a népszavazással.

Nicola Sturgeon
Fotó: Getty Images/Jeff J Mitchell

A briteknél pattog a labda

Pártom teljes neve Konzervatív és Unionista Párt, az unionista szó pedig fontos számomra

– fogalmazott Theresa May, amikor miniszterelnök lett.

Egyértelművé tette, hogy nem úgy akar bevonulni a történelemkönyvekbe mint a vezető, aki végignézte az Egyesült Királyság felbomlását.  Nem táplálja tovább a Skót Nemzeti Párt sérelemgyárát, és a referendumra inkább egy “még nemet” mondott “nem” helyett.

Aberdeenben, az SNP konferenciáján felmerült lehetőségként, hogy maguk szervezzenek népszavazást, ha a brit kormány ellenszegül.

Ez esélytelen.

A skót kormány jogi akadályok miatt nem tűzhet ki referendumot és közpénzt sem költhet rá. Csak önkéntesek, főként a Skót Nemzeti Párt aktivistái szervezhetnék meg adományokból és gazdag támogatók segítségével a népszavazást.

Sturgeon is pontosan látja, hogy az egyetlen, nem erőszakos megoldás a függetlenség elérésére az alkotmányos referendum. Vagy elfogadja a brit parlament, vagy felruházza a skót parlamentet a hatalommal.  De miközben nyomást próbál helyezni May-re, magyarázkodnia kell a folyamatot sürgető támogatóinak.

A függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazáson az elszakadást ellenzők 55 százalékos többséggel győztek, a függetlenségre 45 százaléknyian szavaztak. A skót miniszterelnök nagy problémája, hogy többség továbbra sem akar elszakadni, és amíg nem változtat ezen, nincs is oka erőltetni a dolgot.

Jelen állás szerint erre egészen addig kell várnia, amíg a britek ténylegesen ki nem lépnek az EU-ból. Egészen addig May áll győzelemre.

Theresa May
Fotó: Getty ImagesMatt Cardy

Ajánlott videó

Olvasói sztorik