Nagyvilág

Rutte: Hollandia nem enged a zsarolásnak

mark rutte (mark rutte, )
mark rutte (mark rutte, )
A holland miniszterelnök igyekszik "lehűteni" a Törökországgal kialakult diplomáciai vitát, amely azt követően lángolt fel, hogy a holland hatóságok nem engedték meg két török miniszternek, hogy részt vegyen egy rotterdami kampányrendezvényen szombaton.

Mark Rutte a NOS közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában vasárnap kijelentette, hogy Hollandia a visszafogottabb fél szeretne lenni a vitában.

Ha ők fokozzák a feszültséget, kénytelenek leszünk válaszolni, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy lehűtsük a kedélyeket

– fogalmazott. A kormányfő hozzátette: Hollandiának évek óta nem volt ilyen komoly diplomáciai nézeteltérése egyetlen országgal sem.

Hága először a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert Hollandiába szállító repülőgép leszállási engedélyét vonta vissza szombaton, majd Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját tartóztatták fel a rotterdami török konzulátusnál. A minisztert nem engedték a külképviselethez, hanem visszafordították a német határ felé. Mindkét török miniszter az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen szólalt volna fel.

Nem érdekelték őket a szankciók

A diplomáciai vita nyomán kisebb csetepaté volt a rotterdami török konzulátusnál, ahol tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval sikerült feloszlatni, 12 embert őrizetbe vettek vasárnapra virradó éjszaka. A török külügyminiszter, miután nem tudott belépni Hollandia területére, a franciaországi Metz városba utazott, és egy ottani nagygyűlésen mond beszédet.

Mark Rutte kiemelte: Hollandia nem enged a zsarolásnak. A kormányfő szerint azért volt kénytelen megakadályozni, hogy a két török politikus belépjen az ország területére, mert Törökország korábban szankciókkal fenyegette meg Hollandiát.
Rutte azt is elmondta: az a legnagyobb baj, hogy Törökország azt állítja, török állampolgárokat akar megszólítani a hollandiai kampányrendezvényeken. Viszont valójában holland állampolgárokról van szó, akik valószínűleg Törökországban is rendelkeznek még szavazati joggal.

Hollandiában szerdán tartanak parlamenti választásokat. A hollandiai kampány egyik központi témája a holland identitás kérdése, valamint az állam viszonyulása a bevándorlókhoz és az iszlámhoz. Mark Rutte pártjának legfőbb riválisa Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártja (PVV).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik