Nagyvilág

242 holttest került elő mexikói tömegsírokból

Legalább 242 holttestre bukkantak különböző tömegsírokban az elmúlt hat hónap alatt a Mexikó keleti részén fekvő, az ország egyik legveszélyesebb térségének számító Veracruz szövetségi államban az eltűnt rokonaikat kereső családok szervezetének tagjai – jelentették be pénteken a helyi hatóságok.

A Colectivo Solecito nevű aktivistacsoport tavaly augusztusban hatvan ember földi maradványait találta meg ugyanebben az államban, Colinas de Santa Fe település közelében.

A csoport tagjai eddig 124 különböző jeltelen sírt tártak fel, az elmúlt fél év során összesen 242 emberi koponya került a felszínre, de az eltemetett halottak száma ennél is több lehet. A keresésben résztvevő források az AFP francia hírügynökségnek elmondták, hogy a sírok feltárása során sok olyan ruhadarabot, személyi iratot, cipőt találtak, amelyek fiatal áldozatokhoz – főleg ifjú nőkhöz – tartoztak.

Lucia Díaz, az aktivista csoport elnöke – aki 2003 óta keresi eltűnt fiát – felhívta a figyelmet, hogy Veracruzban elképesztő méreteket öltenek az emberrablások, fegyveres rablások és gyilkosságok. A hivatalos adatok szerint 2010 óta 722 embernek veszett nyoma ebben az államban.

Az eltűntek felkutatásában részt vevő egyik meg nem nevezett katonai forrás elmondta, hogy a halottakat vélhetően bűnbandák temették el a helyi hatóságok cinkos közreműködésével.  A Colectivo Solecito tagjai már évek óta kutatnak elhurcolt emberek után Mexikóban. Az eltűnésekért a bűnszervezeteket és az állami biztonsági erőket teszik felelőssé. Veracruzban rendkívüli mértékű erőszakot szült a drogháború, amely az aktivisták szerint a rendőröknek és a katonáknak gyakorlatilag teljes körű felhatalmazást adott arra, hogy fegyvereiket bevessék.

Veracruz ugyanis Mexikó egyik legveszélyesebb szövetségi államának számít, ahol egyszerre több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért, elsősorban a Los Zetas és a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció – CJNG) nevű drogkartellek. Ez utóbbi, amely 2010-ben alakult, az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált, jelöletlen tömegsírban 64 áldozata holttestét földelte el.
Mexikó egész területén 2006 óta több mint 170 ezer gyilkosságot regisztráltak, és mintegy 28 ezer ember tűnt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik