Nagyvilág

Menekülttáborokról egyezkedik Európa az észak-afrikai országokkal

Az olasz belügyminiszter élesen bírálta a magyar kormány politikáját, de a határellenőrzés fontossága mellett is kiállt.

Csúcstalálkozót terveznek Rómában arról, hogy menekülttáborokat állítsanak fel Afrikában. A tárgyaláson Olaszország, Németország, Franciaország és az észak-afrikai országok vennének részt – mondta az olasz belügyminiszter.

Marco Minniti elmondta: a táborok a menedékkérők ellenőrzését szolgálnák. A februárban Líbiával és Tunéziával aláírt migrációs megállapodás után az olasz kormány ugyanilyen megállapodásra készül Nigerrel és Etiópiával is, de az együttműködésnek európainak kell lennie – fejtegette a miniszter.

Úgy vélte: lehetetlenség mindenkit befogadni, helyre kell állítani a határok védelmét. Aki háború vagy éhínség elől menekül, annak joga van a menekültstátuszra, a többieket haza kell toloncolni – jelentette ki.

Az olasz belügyminiszter élesen bírálta a magyar kormány politikáját, szerinte az ártalmas és ellentétes az európai elvekkel, ugyanakkor jelezte: a nemzeti szuverenitás legfőbb feltétele az országhatárok ellenőrzése.

„A tömeges migráció fordulópontot jelent, létfontosságú problémát, az egyesült Európa első nagy kihívását. Ha nem sikerül megoldanunk, akkor elveszítjük eddigi politikai, társadalmi, gazdasági vívmányaink nagy részét. Összeomlás lesz, és a rasszizmus, a nacionalizmus, az idegengyűlölő egoizmus és az önpusztítás sötét kora veszi kezdetét” – mondta Marco Minniti. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik