Nagyvilág

Vegyi fegyvert vethetett be Irakban az Iszlám Állam

Menekülnek a civilek Nyugat-Moszulból, ami nem csoda, az ISIS élő pajzsként használja őket, miközben vegyi fegyvert vet be ellenük is.

A Moszul városáért vívott véres csata újabb mélypontjához érkezett: a BBC News szerint vegyi fegyvert vetettek be a városban. A támadásban húszan sérültek meg, köztük egy 11 éves gyerek, akinek a légzőszervei és a bőre szenvedett súlyos sérülést.

Egy egyhónapos csecsemő is megsérült a vegyi attakban.

A Vöröskereszt közölte, vegyi támadásként tekintenek a történtekre, bár még nem tudják, milyen anyaggal támadtak. Annyit tudni, hogy tüzérségi tűz talált el két külön incidensben két házat, ahol a lakók először csak a durva szagra panaszkodtak. A később jelentkező tüneteik közt volt bőrpír, kiütések, hányás és köhögés, ami vegyi anyagra utal. Az pedig nemzetközileg tiltott.

Még nem világos, ki a felelős a vegyi támadásért, de elég valószínű, hogy az Iszlám Állam, amelyik még ellenőrzi Moszul nyugati részének jelentős hányadát. A lövedékek is nyugat felől érkeztek. Az ISIS-t régóta vádolják azzal, hogy vegyi fegyvereket gyárt.

Miközben Moszulban ez volt az első dokumentált esete vegyi fegyver bevetésének, az ISIS próbálkozott már ilyesmivel Irakban és Szíriában. Szeptemberben mustárgázas rakétát lőttek ki az amerikai csapatokra a Kajjarah légibázisnál. Az észak-iraki kurd erők ellen is gyaníthatóan az iszlamisták vetettek be kémiai fegyvert. A brit központú IHS Conflict Monitor szerint 2014 óta 52-szer használt ilyen fegyvert az ISIS (de a szír kormány is többször bevetett már pl. klorint a saját lakossága ellen).

Teli menekülttáborok

Eközben szintén a BBC arról számolt be, Moszul környékén kezdenek megtelni a menekülttáborok. A város szétlőtt egyetemi campusa mellett pl. egy 30 ezer fő befogadására alkalmas sátortábort húztak fel, ami egy hét alatt megtelt. Nyugat-Moszul tehát még az ISIS kezén van, itt még 700 ezernél több civil tartózkodhat, de sokuknak sikerül elmenekülni.

Persze az ISIS fenyegetései és a harcok miatt nagyon kockázatos a menekülés. Egyes civilek arról számoltak be, hogy konkrétan azután kellett menekülniük, hogy a front az ő házukba húzódott, ott folytak a harcok, őket pedig élő pajzsnak hazsnálták a dzsihadisták.

A BBC beszélhetett egy magát Abu Iszlámnak nevező elfogott ISIS-parancsnokkal is, aki szerint természetes túlélési ösztön a civilek élő pajzsként való használata. Bizarr hasonlatot használt:

Az ember ha fuldoklik, akkor is lehúzza magával azokat a vízbe, akik körülötte vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik