Nagyvilág

Állatorvoshoz mennek a késelések áldozatai Angliában

Nem mernek kórházba menni az angilai Nottinghamben azok, akiket késsel sebesítenek meg – tudta meg a BBC. Az áldozatok attól félnek, hogy ha az orvosok értesítik a rendőrséget, támadóik besúgóként fogják kezelni őket, így a végén még rosszabbul járhatnak. Mások pedig egyszerűen nem mernek belekeveredni az efféle ügyekbe.

Akik komolyabb sebeket szereznek, inkább állatorvossal varratják össze, s mindez már évek óta így megy. Bár a törvény tiltja az állatorvosoknak, hogy embereket gyógyszeresen kezeljenek, azt nem, hogy ellássák a sérüléseiket. Egy kezelésért általában 200 fontot (majdnem 72 ezer forintot) kérnek.

Az általában fiatalkorúakból álló utcai bandák között vált szokássá, hogy késekkel rendezik le nézeteltéréseiket. Marcellus Baz, volt bandatag, aki egy késeléseket megelőző projektben dolgozik, azt mondja, mind tisztában vannak vele, hogy a sebek nem gyógyulnak be anélkül, hogy összevarrnák őket, de azzal is, hogy nem úsznák a rendőrség bevonása nélkül, ha orvoshoz mennének.

Mindezt Nathan Kelly egy helyi boksziskola ifjúsági mentor is megerősítette. Azt mondta, ő személyesen is ismer olyanokat, akik állatorvossal kezeltették magukat. Korábban ő maga is problémás környéken nőtt fel, és egyszer minden ok nélkül megvágták az arcát az utcán. Kórházba ment, de tudta, hogy hazudnia kell az orvosoknak, mert a támadói nagyon csúnyán elbánnának vele, ha azt gondolnák róla, hogy besúgó.

A BBC-nek többen azt mondták, hogy néhány áldozat, akikhez mentőt hívnak, egyszerűen kiugrik a mentőautóból, hogy elkerülje a kórházba szállítást. Megkeresték a kérdéseikkel a helyi rendőrséget is, de egyelőre nem kaptak válaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik