Külföld
Daughter of Habib Rizieq (middle and smile) join the rally in Jakarta, Indonesia, on 16 January 2017 in front of Indonesian Police to report West Java Chief of Police Anton Charliyan, demanded removal and legal process for allegedly protecting thuggery and criminalizing ulemas. The demonstration named "161" action which held peacefully although having heavy guard by the police.    (Photo by Donal Husni/NurPhoto)   (Photo by Donal Husni/NurPhoto)

Pár évtized, és több lesz a muszlim, mint a keresztény

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 03. 02. 17:51

Egy amerikai előrejelzés szerint a Távol-Kelet muszlimjai fogják felhozni a vallást, miközben a kereszténységet egyre többen hagyják el.
Korábban a témában:

Felmérte a globális trendeket az amerikai Pew Research Center, és elég súlyos megállapításra jutott: szerintük az iszlám lesz hamarosan az egyetlen vallás, ami gyorsabb ütemben nő, mint a világ lakossága. 2010 és 2050 között szerintük 73 százalékkal növekszik majd a mohamedán vallás, szemben a 35 százaléknyit növekvő kereszténységgel.

Ennek oka az olyan nagy népességű államok további gyarapodása, mint Indonézia, India, Pakisztán, Banglades, amik mind nagy muszlim népességgel rendelkeznek. 2010-ben 2,7 milliárd keresztény és 1,6 milliárd muzulmán élt a Földön.

Ha ilyen ütemben folytatódik a növekedésük, akkor 2050-re 2,76 milliárd muszlim fog a világon élni 2,92 milliárd keresztény mellett.

India pedig elveszi majd Indonéziától a világ legnépesebb muszlim állama címet. A növekvő európai muszlim népesség is turbózza majd a trendet. A jövőben 10 százalékra is nőhet Európában a muszlimok aránya a népességen belül. A lényeg, hogy az évszázad végére valóban több lesz a bolygón a muszlim, mint a keresztény.

Az egyik fő ok a termékenységi ráta: ez az iszlám világában 3,1 gyereket jelent anyánként, míg a keresztények között 2,7 gyereke születik átlagosan egy nőnek a követkeő évtizedekben. Ráadásul az iszlám inkább vonzza a fiatalokat, akik inkább fognak gyereket is vállalni. Fontos adat, hogy a muszlimok 34 százaléka jelenleg 15 év alatti.

Ezzel szemben ahogy egyre több ember hagyja el a vallást, ez főleg a kereszténységet fogja sújtani.

Az előrejelzés szerint miközben 40 millió ember fog megtérni a keresztény hitre, 106 millió hagyhatja el azt. Ebből a nézőpontból érdekes megállapítás, hogy az ateisták és vallás nélküliek számaránya a mostani 16,4 százalékról 13,2 százalékra csökkenhet.

Érdekes, a magyarokat is érintő adat a végén, hogy a britek a kontinens legtoleránsabbjai a muszlimok felé: csak a 28 százalékuknak van róluk rossz véleménye. Ezzel szemben a lista másik végén a muszlimokat 72 százalékban elutasító magyarok állnak.

(Express)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.