Nagyvilág

Pár évtized, és több lesz a muszlim, mint a keresztény

Egy amerikai előrejelzés szerint a Távol-Kelet muszlimjai fogják felhozni a vallást, miközben a kereszténységet egyre többen hagyják el.

Felmérte a globális trendeket az amerikai Pew Research Center, és elég súlyos megállapításra jutott: szerintük az iszlám lesz hamarosan az egyetlen vallás, ami gyorsabb ütemben nő, mint a világ lakossága. 2010 és 2050 között szerintük 73 százalékkal növekszik majd a mohamedán vallás, szemben a 35 százaléknyit növekvő kereszténységgel.

Ennek oka az olyan nagy népességű államok további gyarapodása, mint Indonézia, India, Pakisztán, Banglades, amik mind nagy muszlim népességgel rendelkeznek. 2010-ben 2,7 milliárd keresztény és 1,6 milliárd muzulmán élt a Földön.

Ha ilyen ütemben folytatódik a növekedésük, akkor 2050-re 2,76 milliárd muszlim fog a világon élni 2,92 milliárd keresztény mellett.

India pedig elveszi majd Indonéziától a világ legnépesebb muszlim állama címet. A növekvő európai muszlim népesség is turbózza majd a trendet. A jövőben 10 százalékra is nőhet Európában a muszlimok aránya a népességen belül. A lényeg, hogy az évszázad végére valóban több lesz a bolygón a muszlim, mint a keresztény.

Az egyik fő ok a termékenységi ráta: ez az iszlám világában 3,1 gyereket jelent anyánként, míg a keresztények között 2,7 gyereke születik átlagosan egy nőnek a követkeő évtizedekben. Ráadásul az iszlám inkább vonzza a fiatalokat, akik inkább fognak gyereket is vállalni. Fontos adat, hogy a muszlimok 34 százaléka jelenleg 15 év alatti.

Ezzel szemben ahogy egyre több ember hagyja el a vallást, ez főleg a kereszténységet fogja sújtani.

Az előrejelzés szerint miközben 40 millió ember fog megtérni a keresztény hitre, 106 millió hagyhatja el azt. Ebből a nézőpontból érdekes megállapítás, hogy az ateisták és vallás nélküliek számaránya a mostani 16,4 százalékról 13,2 százalékra csökkenhet.

Érdekes, a magyarokat is érintő adat a végén, hogy a britek a kontinens legtoleránsabbjai a muszlimok felé: csak a 28 százalékuknak van róluk rossz véleménye. Ezzel szemben a lista másik végén a muszlimokat 72 százalékban elutasító magyarok állnak.

(Express)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik