Nagyvilág
Brüsszel, 2015. október 25.
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozón a bizottság brüsszeli székházában 2015. október 25-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Az EU most sokallt be Orbántól

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 03. 02. 12:41

Nincs több kifogás a menedékkérők áthelyezésére vonatkozóan.

Miközben Magyarország a szerb határ mentén a kerítés mellé újabb kerítést épít, Brüsszelben jelezték, már nem sokáig tűrik, hogy egyetlen tagállam is ellenszegüljön. Dimitrisz Avramopulosz azt mondta, a menedékkérők áthelyezésének rendszere az EU legfontosabb szolidaritást kifejező eszköze. A tagállamoknak nincs lehetőségük több kifogást találni ezzel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja közölte: az uniós tagországok politikai döntése, hogy szeptemberig teljesítik-e kötelezettségvállalásaikat, segítenek-e Görögországnak, Olaszországnak a területükön jelentkező migrációs nyomás csökkentéséhez.

A felelősség méltányos megosztása nem működik szolidaritás nélkül, ezért a bizottság arra szólítja fel az unió tagállamait, hogy gyorsítsák fel az áthelyezés ütemét, mert az elmarad a célkitűzéstől, amely Görögországból havi 3000, Olaszországból 1500 áthelyezést irányoz elő.

Eddig összesen 13 546 áthelyezés történt, 3936 bevándorlót Olaszországból, 9610-et Görögországból vettek át más tagállamok. Eddig Málta és Finnország tett a legtöbbet kötelessége teljesítéséért. Magyarország, Ausztria és Lengyelország nem vesz részt a rendszerben.

Az EU-biztos következményekkel fenyegette meg azokat a tagországokat, amelyek nem tesznek eleget az uniós határozatoknak.

Ha a tagállamok nem fokozzák áthelyezési erőfeszítéseiket, a bizottság késlekedés nélkül érvényesíteni fogja a szerződések szerinti hatásköreit azon tagállamok esetében, amelyek nem tettek eleget a tanácsi határozatokból eredő kötelezettségeiknek.

Brüsszel felkéri a tagországokat, hogy március végéig szüntessék meg az európai határ- és parti őrség személyi és eszközállományában mutatkozó hiányosságokat. A biztos jelezte, hogy az unión kívülről befogadandók áttelepítése terén elért eredmények továbbra is ígéretesek: a tagállamok már 14 422 fő, azaz az EU letelepítési programjának keretében elfogadott 22 504-as létszám több mint fele számára “biztosították az Európába jutás biztonságos és jogszerű lehetőségét”.

Az Európai Bizottság elnöke a migrációs politika javításáért kidolgozott brüsszeli javaslat bemutatásakor jelezte, az EU migrációkezelési politikájának hitelességében központi szerepe van a kölcsönös bizalomnak, amely alapján a tagállamok együtt léphetnek fel, ha egy uniós országra nagy migrációs nyomás nehezedik. Jean-Claude Juncker szerint akkor lehet az EU-n kívüli országokkal a migrációs menetrendet kialakítani, ha biztosítják a tisztességes uniós migrációs politikát.

A Bloomberg kommentárja szerint Juncker ötpontos terve türelmetlenségre utal. Brüsszel szerint a tagországok stratégiai döntése kell az unió megújításához. Az elnöknél betelt a pohár, hogy olyan bajokért is Brüsszelt teszik felelőssé, amelyekre nincs is ráhatása. Juncker azt szeretné, ha pontos hatáskörei lennének a bizottságnak. Ehhez képest Merkel és Hollande inkább egy többsebességes Európát szeretne, míg a populista, illiberális magyar és lengyel vezetők a tagállami hatásköröket védenék.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.