Nagyvilág

Trump: Az amerikaiak egységesen elítélik a gyűlöletet és a gonoszságot

Donald Trump amerikai elnök a kongresszus két háza előtt mondott beszédében kedden leszögezte: a polgári jogok tekintetében még van tennivalója az országnak, és az amerikaiak egységesen elítélik a gyűlöletet és a gonoszságot. Az elnök helyi idő szerint este kilenc órakor kezdte beszédét a kongresszusban a törvényhozás két házának politikusai, a legfelső bíróság tagjai, valamint az amerikai politikai és közélet szereplői előtt.

Trump elnök – utalva arra, hogy az Egyesült Államokban éppen befejeződik az afroamerikaiak történelmére és kultúrájára emlékező Fekete Történelem Hónapja – leszögezte: a hónap eseménysorozata is emlékezteti az amerikai nemzetet a polgári jogok terén megtett hosszú útra, de – tette hozzá – még sok a tennivaló. Az elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai zsidó közösségi központokat ért fenyegetésekre, a zsidótemetők meggyalázására és a kansasi lövöldözésre (amelyben egy indiai férfira lőttek rá) hallható reakciók jelzik, hogy az ország a politikát illetően megosztott ugyan, de a gyűlölet és a gonoszság elítélésében egységes.

Felelőtlenség kontroll nélkül beengedni az Egyesült Államokba olyan helyekről érkezőket, ahol nem lehet őket megfelelőképpen ellenőrizni

– jelentette ki az amerikai elnök.

Fal

Donald Trump leszögezte: megvédi Amerikát a “radikális iszlám terrorizmustól”. Megerősítette, hogy az amerikai-mexikói határra ígért fal megépül. Mint fogalmazott: nemsokára megkezdődik

egy nagy-nagy fal építése a déli határokon.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy betartatják a bevándorlási törvényt, és kormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy az amerikai települések biztonságosak legyenek.

Mi azt akarjuk, hogy minden amerikai sikeres lehessen, de ez nem történhet meg káoszban, amikor a törvénytelenség az úr

– fogalmazott.

Emlékeztetett rá, hogy választási ígéreteit eddig betartotta. Felsorolta, hogy mely nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt eddig munkahelyteremtés és a munkahelyek megőrzése érdekében.

Egészségügy

Ezen kívül Trump egy teljesen új egészségbiztosítási törvény megalkotását ígérte. A republikánus politikusok ovációval és alig szűnő tapssal, a demokrata pártiak csöndben, és lefelé mutató hüvelykujjal fogadták, amikor Trump elnök arra szólította fel a kongresszust, hogy helyezze hatályon kívül az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt, és fogadjon el új egészségbiztosítási rendszert.

Hangsúlyozta, hogy az egyéni felelősségvállaláson alapuló új rendszerből nem maradnak ki a ritka betegséggel küszködők, és azok sem, akiknek a biztosítás megkötése előtt már komoly betegségük volt. A szerény jövedelműek egészségügyi ellátását segítő Medicaid-programot illetően az egyes szövetségi államok kormányzói nagyobb önállóságot kapnak.

A kongresszustól azt is kérte, hogy fogadja majd el az infrastrukturális beruházásokra előterjesztendő, mintegy ezermilliárd dolláros csomagot. Erre – mint fogalmazott – a nemzet újjáépítéséhez okvetlenül szükség van, és ez egyúttal több millió új munkahelyet is teremt majd.

Haderő

Donald Trump amerikai elnök ismételten ígéretet tett az amerikai haderő “újjáépítésére” is. Kifejtette, hogy az előirányzott, jelentősen megnövelt védelmi költségvetés nem csupán a haderő újjáépítését szolgálja majd, hanem a háborús veteránok körülményeinek és ellátásának javítását is. Megismételte, hogy kormányzata erőteljesen támogatja a NATO-t, de a NATO-partnereknek eleget kell tenniük pénzügyi kötelezettségeiknek.

Hozzátette: “nagyon erős és őszinte viták után” a NATO-partnerek kezdik is teljesíteni a kötelezettségeiket. Trump egyértelművé tette, hogy akár a NATO-beli, akár a közel-keleti vagy a csendes-óceáni partnerországokról van szó, azt várja, hogy közvetlen és jelentős szerepet vállaljanak a stratégiai és katonai műveletekben, és fedezzék a költségek rájuk eső részét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik