Nagyvilág

Oroszország, Kína és Bolívia nem hagyta megbüntetni Szíriát

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vetett volna ki az Aszad-rezsimre, vegyi fegyverek bevetése miatt.

Oroszország, Kína és Bolívia kedden megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetét, amellyel a testület szankciókat akart kiróni Szíriára, amiért az vegyi fegyvereket vetett be a hat éve tartó polgárháborúban.

A Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok által benyújtott határozattervezetről szóló szavazáson Kazahsztán, Etiópia és Egyiptom tartózkodott. Az oroszok Kína támogatásával már a hatodik Szíria elleni  ENSZ BT-határozatot akadályozták meg. Arra hivatkoztak, hogy a tervezet  ártana az ENSZ égisze alatt a szíriai szemben álló felek között a múlt héten Genfben kezdődött béketárgyalásoknak.

A határozattervezet a vegyifegyver-támadásokban a gyanú szerint érintett 21 szíriai magánszemélyt, szervezetet és vállalatot sújtotta volna büntetőintézkedésekkel, és megtiltotta volna valamennyi ország számára helikopterek szállítását Szíriának. A nyomozók szerint ugyanis helikoptereket használtak a vegyifegyver-támadásokhoz.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet közös vizsgálata szerint a szíriai kormány felelős három klórgázzal, az Iszlám Állam terrorszervezet pedig legalább egy mustárgázzal elkövetett támadásért. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik