Nagyvilág

Három év börtönt kapott egy cseh férfi, mert az ISIS-hez akart csatlakozni

Több mint hároméves börtönre ítélték pénteken a nyugat-csehországi Pilsenben azt a fiatalembert, aki 2015-ben Prágából Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaihoz. Az elítéltnek négyéves pszichiátriai kezelésnek is alá kell vetnie magát.

A 22 éves Jan Silovsky évekkel ezelőtt áttért az iszlám vallásra, és 2015-ben Szíriába indult, hogy csatlakozzon az iszlamista fegyveresekhez. Az isztambuli repülőtéren azonban őrizetbe vette a török rendőrség, miután mobiltelefonjában számos, az iszlám államot népszerűsítő videót találtak. A fiatalember az első cseh állampolgár, akit azért ítéltek el, mert csatlakozni akart az ISIS-hoz.

Pilseni

A pilseni regionális bíróság Silovskyt három év és három hónap börtönbüntetésre ítélte, ami a terrorszervezetek támogatásáért kiszabható csehországi büntetés alsó határán van. A bíróság figyelembe vette, hogy a fiatalember büntetlen előítéletű, és az orvosok szerint pszichikai problémákkal küzd. Ezért kell járnia majd négy évig pszichiátriai kezelésre is.

A bírói testület elnöke a döntés indoklásában rámutatott arra, hogy Jan Silovsky cselekedete társadalmi szempontból nagyon veszélyesnek minősíthető. A vádlott elismerte, hogy csatlakozni akart az iszlám harcosokhoz. Ugyanakkor a bíróság előtt azzal védekezett, hogy ő maga senkit sem akart megölni, s csak azt szerette volna, hogy elessen a harcban és ezáltal a többi iszlám fegyvereshez hasonlóan ő is bekerüljön a mennyei paradicsomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik