Nagyvilág

Több mint száz holttestet találtak szír tömegsírokban

Legalább 131 holttestet találtak több tömegsírban az elmúlt két napban Szíria északkeleti részén, olyan lázadó fegyvereseknek a földi maradványait, akiket az ugyancsak a szíriai rendszerrel szembenálló egyik dzsihadista csoport végzett ki, jelentette csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az angliai székhelyű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet információi szerint a Dzsund al-Aksza csoport Hán Sejhún település közelében fogta el a rivális lázadó csoporthoz tartozókat, akiket ezután kivégzett, majd két tömegsírba temette őket.

A holttesteket több mint egy héttel azután fedezték fel, hogy a lázadók és dzsihadisták kezén lévő Idlíb kormányzóságban az Iszlám Állam terrorszervezethez közel állónak tekintett Dzsund al-Aksza, illetve a Fatah es-Sám (régi nevén an-Núszra Front) és szövetségesei között harcok folytak a terület ellenőrzéséért.

A Dzsund al-Aksza kaszárnyájában fogva tartotta és kivégezte ezeket az embereket, közölte Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója.

A Fatah es-Sám októberben jelentette be, hogy a védőszárnyai alá vette a Washington által terrorszervezetnek minősített és a lázadók által megvetett Dzsund al-Akszát. Egy hónappal később azonban visszavonta döntését, és száműzte soraiból a csoportot. Januárban a Fatah es-Sám tíz napon át harcolt más lázadócsoportokkal Idlíb tartományban, a harcokban fegyveresek tucatjai estek el.

A szíriai konfliktus, amelyben szíriai, regionális és nemzetközi szereplők, továbbá dzsihadista csoportok vesznek részt, egyre bonyolódik. A háború közel hét éve alatt eddig több mint 310 ezren haltak meg, és több mint 10 millióan menekültek el otthonukból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik