Külföld
abortusz (abortusz, )

Nincs elég abortuszt végző orvos egy római kórházban, kitört a botrány

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 02. 23. 18:03

Az olasz főváros egyik kórházi álláshirdetésének visszavonását sürgette csütörtökön a római orvoskamara, miután a kórház kizárólag olyan orvosokat keresett, akik lelkiismereti okokból nem tagadják meg abortusz végrehajtását. A felmérések szerint tíz olasz orvosból hét abortuszellenes.
Korábban a témában:

A San Camillo kórház álláshirdetése kimondottan olyan orvosokhoz szólt, akik nem ellenzik az abortuszt. A kórháznak ilyen nőgyógyászokra van szüksége, miután az állományban szinte kivétel nélkül megtagadják az abortuszt lelkiismereti okokra hivatkozva.

A római orvoskamara az országos orvosszövetség fellépését szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy

az abortusz lelkiismereti okok miatti megtagadása minden orvos törvényes joga.

A kórházat működtető Luca Zingaretti, Lazio tartományi elnöke válaszában kijelentette, hogy nincs szándékában háborút indítani, csupán ő is jogokat kíván biztosítani. Hozzátette, hogy az állásból nincsenek kizárva az abortuszt megtagadó orvosok, de a kórházban abortuszt végrehajtó orvosokra van szükség, és a felajánlott szerződés is erre kötelezi a jelentkezőket. Fabrizio D’Alba kórházigazgató megjegyezte, hogy az abortuszhoz való jogot is biztosítani kell, ehhez kerestek orvosokat.

Olaszországban a terhességmegszakítás 1978 óta törvényes, azelőtt bűncselekménynek számított. Az abortuszok száma 1982-ben volt a legmagasabb, több mint 234 ezer, de 2014-re ez a szám százezer alá csökkent. A felmérések szerint tíz olasz orvosból hét abortuszellenes, a Vatikán közeli Rómában pedig tíz közül nyolc.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.