Nagyvilág

Háborútól tart az ukrán elnök

Porosenko szerint az orosz elnökválasztási kampány része az Ukrajnával és a világgal szembeni ellenségeskedés.

Az ukrán elnök szerint fennáll annak a veszélye, hogy Oroszország a közeljövőben teljes körű háborút indít Ukrajna ellen. Petro Porosenko úgy véli: az oroszok bármikor bevethetik a szomszédos Moldovához tartozó szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságban állomásozó katonai erejüket. Az államfő erről Kijevben az ukrán fegyveres erők főparancsnokságán, a haderőnemek felső szintű katonai vezetőinek gyűlésén beszélt.

Ukrán források szerint jelenleg mintegy 1200 fős orosz kontingens tartózkodik az oroszok által támogatott Dnyeszter Menti Köztársaságban, amely Odesszától nem messze fekszik. Porosenko szerint ez nem túl nagy létszám, de a Krím-félszigeten lévő több mint húszezer fős haderő kiegészítéseként képesek problémát okozni Ukrajnának, és veszélyeztetik az ország déli határait.

Az elnök úgy vélekedett: az ukrán-orosz határ teljes hosszán fennáll a veszélye egy Ukrajna elleni nagyszabású orosz inváziónak. Az ugyanakkor meggyőződése, hogy a fehérorosz államfő nem engedi országa területét Ukrajnával szembeni ellenséges cselekményekre használni.

Porosenko szerint a jövőre esedékes oroszországi elnökválasztás okot ad arra, hogy Ukrajna növelje harci készültségét. Szerinte a kampány része az Ukrajnával és az egész világgal szembeni ellenséges viselkedés, amit sajnálatos módon az orosz választók többsége helyesel. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik